Италия (на италиански език: Italia), официално Италианска република (Repubblica italiana), някога е била ядро на могъщата Римска империя и люлка на Ренесанса. Заедно с Гърция тя се смята за “родното място” на западната култура, а също така е страната с най-големия брой обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО в света, включително забележителни паметници на изкуството.

Италия е известна с вкусната си кухня, мода, луксозните спортни автомобили и мотоциклети, разнообразните регионални култури и диалекти, както и с разнообразните си пейзажи от моретата до Алпите и Апенините, което дава основание за прозвището ѝ Il Bel Paese (Красивата страна).

Във формата на ботуш страната продължава да бъде една от най-влиятелните държави в света. Тя е член на Европейския съюз и граничи с Франция, Швейцария, Австрия и Словения. В тази завладяваща страна има хиляди неща за правене и ако искате да изпитате какво е усещането да живееш, със сигурност ще го намерите в Италия.

Региони в Италия

1. Северозападна Италия (Пиемонт, Лигурия, Ломбардия и долината на Аоста) – известна като Италианската ривиера, включително Портофино и Чинкуе Тере. Алпите и градове от световна класа, като индустриалната столица на Италия (Торино), най-голямото й пристанище (Генуа) и главния бизнес център на страната (Милано), са в близост до красиви пейзажи като района на езерата Комо и Маджоре и по-малко известни ренесансови съкровища като Мантова и Бергамо.

2. Североизточна Италия (Емилия-Романя, Фриули-Венеция Джулия, Трентино-Алто Адидже и Венето) – от каналите на Венеция до гастрономическата столица Болоня, от впечатляващи планини като Доломитите и първокласни ски курорти като Кортина д’Ампецо до възхитителните Парма и Верона – тези региони предлагат много неща за разглеждане и правене. Немскоговорящият Южен Тирол и космополитният град Триест предлагат уникален централноевропейски стил.

3. Централна Италия (Лацио, Абруцо, Марке, Тоскана и Умбрия) – този регион е богат на история и изкуство. Рим може да се похвали с много от оцелелите чудеса на Римската империя и някои от най-известните забележителности в света, съчетани с оживлението на големия град. Флоренция, люлката на Ренесанса, е главната забележителност на Тоскана, а великолепната природа и близките градове като Сиена, Пиза и Лука също предлагат богата история и наследство. Абруцо е осеян с живописни градове като Л’Акуила, Киети и Васто, както и Перуджа, Губбио и Асизи в Умбрия.

4. Южна Италия (Апулия, Базиликата, Калабрия, Кампания и Молизе) – оживеният Неапол, драматичните руини на Помпей и Херкулан, романтичното Амалфийско крайбрежие и Капри, спокойната Апулия, зашеметяващите плажове на Калабрия и развиващия се агротуризъм правят региона чудесно място за опознаване.

5. Сицилия – красивият остров е известен с археологията, морския пейзаж и някои от най-вкусните ястия в Италия.

6. Сардиния – големият, великолепен остров на около 250 км западно от италианското крайбрежие предлага планини, плажове и море с някои от най-старите исторически структури, датиращи от нурагската епоха.

Сан Марино и Ватиканът са две микродържави, заобиколени от Италия. Тъй като използват еврото, италианския език и нямат граничен контрол, те са лесни за посещение. Друга микродържава, според някои, е СМОМ. Това е съкращение от Суверенния военен орден на Малта; той издава собствени паспорти и има две местонахождения в Рим: едното на Via Condotti 68 близо до Испанските стълби, а второто – на хълма Авентин, където не може да се влезе, но може да се погледне през прочутата им ключова дупка, от която се открива гледка през добре поддържана градина, която разкрива три независими държави: СМОМ, Ватикана и Рим, Италия.

Кой не иска да посети Италия. Дали за да види фонтана Треви, да се разходи с гондола по каналите на Венеция или за да опита вкусната италианска храна. Каквато и да е причината ви, сигурен съм, че имате много въпроси, на които търсите отговори. По-долу ще намерите връзки към страници на сайта, които отговарят на тях. От това как да стигнете от някое от летищата около Милано до центъра на града до това къде да прекарате един хубав ден в едно от китните градчета близо до Флоренция.

Рим:

Милано:

Соренто:

Флоренция: