Планирате да посетите Флоренция през юни? Това все още е предимно пролетен месец, така че времето е прекрасно! Топъл, но не прекалено горещ, с дълги слънчеви дни и малко дъжд, юни е чудесно време да сте във Флоренция!

Времето през юни във Флоренция, Италия

В началото на юни все още сме в пролетен режим: дните са топли, а Флоренция е пълна с цветя. Но може да има известни температурни колебания, с периодични дъждове и по-хладни вечери. Към края на юни лятното време е тук и можете да разчитате на дълги, топли слънчеви дни и комфортни вечери само с лек полъх на вятъра.

Средната температура във Флоренция през юни е идеална, като най-ниските стойности (през нощта) са средно 58-60 градуса по Фаренхайт/14-16 градуса по Целзий, а най-високите през деня са около 78-82 градуса по Фаренхайт/26-28 градуса по Целзий.

Към края на месеца Флоренция може да се окаже доста влажна, така че градът може да се почувства по-горещ, отколкото предполагат дневните температури.

Какво да опаковате за Флоренция през Юни

Времето във Флоренция през юни е идеално за разглеждане на забележителности, но в началото на месеца може да е малко неспокойно.

В края на месеца също става много по-горещо с началото на лятото.

Така че опаковането на багажа ви ще зависи до голяма степен от това дали идвате във Флоренция в началото или в края на месеца.

Ако идвате в началото на юни, освен че трябва да вземете със себе си добра селекция от по-леки дрехи, като памучни тениски, леки панталони, макси/миди рокли или поли, ще ви трябват и някои малко по-тежки варианти.

Помислете за жилетка или леко яке и задължително за един или два шала, за да се чувствате комфортно, когато вечерта е по-хладно.

В края на месеца ще трябва да помислите за леки летни дрехи, изработени от дишащи материи като памук и лен, които да ви държат хладно.

Това са моите лични препоръки за опаковане на багажа за Флоренция през юни:

1. С по-топлото време много посетители искат да се разхождат из Флоренция с къси панталони. Въпреки че италианците няма да се обличат по този начин, можете да го направите, ако искате.

2. Но ако посещавате някоя църква или друг християнски обект, не можете да сте с голи колене. Тези туристически панталони с подвижен крачол са идеални за бърза смяна.

3. Леките панталони от памук или лен са идеални за разходка из Флоренция, за да се чувствате удобно и да запазите прохлада през юни.

4. Като алтернатива, особено когато времето е малко по-хладно, можете да опитате и тези удобни туристически панталони, които стигат точно под коляното. Харесвам свободната кройка и леката, водоустойчива материя.

Освен това те покриват коленете, така че са идеални за посещение на църкви и едновременно с това за запазване на прохладата.

5. Казвам това на всяка страница за това какво да нося във Флоренция, но това е така, защото във Флоренция никога няма да сгрешите, ако носите със себе си шал, дори и през по-топлите пролетно-летни месеци.

Лек памучен шал като този може да ви стопли в хладна вечер и лесно да се побере в дневната ви чанта, готов за случаите, когато трябва да прикриете голите си рамене, за да влезете в църква.

6. По-дългата пола е друг добър начин да се чувствате прохладно и удобно, докато разглеждате забележителности, но също така е подходяща за посещение на християнски обекти.

7. Когато опаковате багажа си за Флоренция през юни, леката памучна лятна рокля с капитонирани ръкави е чудесен начин да пътувате удобно, като същевременно прикривате раменете си.

8. Тениските са идеални за включване в опаковката за юни, тъй като са с къси ръкави, готови за топло време, но все пак покриват раменете ви.

Освен това памучният материал улеснява опаковането!

9. Лека жилетка е добра идея, когато пътувате до Флоренция през юни, и е лесно опакована в багажа ви (или добра за носене в хладния самолет), както и за носене в чантата или раницата ви, докато се разхождате из града.

Ето една лека мъжка жилетка, която е универсална и идеална за самолета или хладната вечер.

Когато опаковате багажа си за Флоренция през юни, не забравяйте да включите и следните неща:

  • Слънцезащитен крем (можете лесно да го закупите тук)
  • Слънчеви очила (може да искате да си купите такива, докато сте във Флоренция)

Общи съвети за опаковане във Флоренция

Какво още трябва да вземете предвид, когато опаковате багажа си за Флоренция през юни?

Това са няколко от моите основни препоръки за опаковане по всяко време на годината:

1. Слънчеви очила!

Да, във Флоренция понякога може да вали, но слънцето ще грее по-често, така че ще ви трябват добри слънчеви очила.

2. Всички лекарства, които приемате, заедно със списък на тези лекарства.

Препоръчвам ви да ги носите със себе си в ръчния багаж в специален контейнер, вместо да ги опаковате в чекирания багаж.

3. Фотокопия или ясни снимки, запазени на телефона ви, на паспорта ви – много по-безопасно, отколкото да носите истинския си паспорт във Флоренция!

4. Преобразуватели на щепсели за вашите уреди с двойно напрежение.

Напрежението в Италия е 220, а в САЩ и някои други страни – 110. Повечето електронни уреди по подразбиране са настроени на двойно напрежение, но ще ви е необходим адаптер за щепсел, тъй като тук формата на щепселите е различна.

Този универсален адаптер ви покрива на няколко места, което е идеално за пътуване до различни части на света.

5. Носенето на добре заредена аптечка ви дава спокойствие при пътуване.

Винаги обичам да имам такава със себе си, когато пътувам, тя е много удобна, когато имате нужда от нещо бързо.

6. Застраховката за пътуване не е нещо, което трябва да се опакова, но е нещо, което не трябва да забравяте!

В наши дни не е необичайно посетителите да се сблъскват със загубен багаж или отменени или закъснели полети, а покритието на кредитната ви карта може да не е толкова широко, колкото си мислите – има вероятност да не сте покрити за това, което ви е необходимо, когато се случат тези неща!

Какво да облечем във Флоренция през юни

И така, как трябва да се обличате, когато посещавате Флоренция през юни?

Вероятно ще ходите много пеша, така че се нуждаете от удобни обувки.

Правило 1: Бъдете удобни!

Моето правило номер едно за разглеждане на забележителности във Флоренция, по всяко време на годината: бъдете удобни.

Това е най-важно, когато става въпрос за обувките ви. Изключително важно е да носите добри обувки за ходене или добри сандали за ходене.

Препоръчвам ви да носите само обувки, които вече сте скъсали, и не се притеснявайте, че ще изглеждате като турист – точно това сте!

Тъй като Флоренция през юни може да бъде много топла, особено към края на месеца, може да се изкушите да носите леки сандали или джапанки.

Но имайте предвид, че вероятно ще ходите много пеша, а павираните улици на Флоренция са убийствени за краката ви, ако нямате достатъчно здрави обувки.

Препоръчвам ви да си вземете здрави сандали за ходене или добри памучни обувки за тенис, които да осигуряват достатъчно опора на краката ви.

Правило 2: Обличайте се на пластове

Следващото правило е: обличайте се на пластове.

Въпреки че времето през юни във Флоренция обикновено е топло през деня, вечерите могат да се чувстват по-хладни (особено в началото на месеца), тъй като летните горещини все още не са започнали да се натрупват.

Носете леки слоеве, които можете да сваляте/обличате лесно в зависимост от това дали сте на обедното слънце или вечеряте навън, като памучни горнища, леки туристически панталони, жилетки и може би яке.

Като част от опаковането на багажа за Флоренция през юни бих ви препоръчала да си вземете и раница, която да носите, докато се разхождате из града, за да имате къде да сложите слоевете си, ако ги сваляте.

В крайна сметка, за да разглеждате удобно забележителности през юни, носете:

  • Леки памучни панталони или панталони капри, или по-дълга макси/миди пола
  • Тениска, поло, потник или друга лека памучна горна част
  • Жилетка или пуловер в чантата си
  • Памучен шал за мъже и жени в чантата си
  • Не забравяйте слънчевите си очила и слънцезащитния крем!
  • Изключително удобни обувки/здрави сандали за ходене. Не мога да подчертая това достатъчно!

Ако планирате да отидете на събитие, например сватба, опера или вечеря в специален ресторант, може да си вземете нещо елегантно за носене.

В противен случай е добре да носите по-ежедневни дрехи, за да се храните навън в много ресторанти във Флоренция, така че не е необходимо да опаковате много, ако изобщо има такива, вечерни дрехи.

Подходящо време ли е юни за посещение на Флоренция?

Юни е чудесен месец за посещение на Флоренция. Времето все още не е много горещо, както през юли и август. Дните са дълги и слънчеви. И има какво да правите на открито.

Колко претъпкана е Флоренция през юни?

Юни е един от онези месеци, в които всеки иска да дойде във Флоренция. Много хора излизат от училище, а и в цяла Европа това е активният туристически сезон. Дните през юни са дълги, слънчеви и приятни, а не прекалено горещи, така че е много привлекателно да сте във Флоренция сега.

Освен това можете да съчетаете посещението си с пътуване до тосканските хълмове или дори до плажа, което прави Флоренция още по-привлекателна за домашна база.

Така че да, юни във Флоренция обикновено е много пренаселен.

Планирайте високи цени на самолетните билети и на хотелите, както и тълпи от хора.

Но планирайте и резервирайте предварително това, което можете, за да избегнете дългите опашки, например в галерия “Уфици” или галерия “Академия”.

И ако можете, опитайте се да се отклоните от утъпканите пътеки, за да избегнете тълпите.

Сезонна храна във Флоренция през юни

Пазарите са пълни с плодове и зеленчуци и изобилстват от цветове – крайъгълен камък на флорентинската кухня.

През юни все още можете да се сдобиете с някои пролетни плодове и зеленчуци, като боб, аспержи и ягоди.

Започвате да виждате и някои от плодовете, които ще бъдат по-изобилни през лятото, като праскови и смокини.

Но юни определено е време да започнете да се наслаждавате на домати, кайсии и череши.

Какво да правите през юни във Флоренция

Празници и специални дати през юни във Флоренция

През юни във Флоренция имаме две важни празнични дати – Festa della Repubblica и Festa di San Giovanni.

2 юни – Festa della Repubblica

Festa della Repubblica отбелязва деня, в който на 2 юни 1946 г. е премахната монархията и Италия става република.

Всяка година на 2 юни отбелязваме годишнината от тази важна дата в най-новата история на Италия.

Очаквайте шествия по главните улици, както и “трицветна” естакада над река Арно.

Много магазини и предприятия ще бъдат затворени и е най-добре да проверите предварително за работното време на определени музеи или ресторанти, които планирате да посетите.

24 юни – празник на Сан Джовани

На 24 юни се отбелязва празникът на Сан Джовани, покровител на Флоренция.

Провежда се историческо шествие от площад Синьория до баптистерия на площад Дуомо, преди да се отслужи литургия и да се покажат мощите на светеца на множеството.

По-късно следобед на площад Санта Кроче се провежда възстановка на Calcio Storico Fiorentino – средновековната флорентинска футболна игра.

Тази дългогодишна традиция съживява съперничеството между различните квартали на Флоренция, а зрителите винаги са много страстни!

Празненствата на 24 юни завършват с огромни фойерверки, които се изстрелват на площад Микеланджело за панорамна гледка, но чудесна гледка ще имате и от различните мостове над река Арно.

Актуални изложби и събития в музеите на Флоренция през юни

През юни във Флоренция има няколко събития в различни музеи в града.

Очакваме подробности за всички събития през юни 2023 г.

1. В красивия Палацо Строци има изложба, представяща някои от творбите на водещи международни съвременни художници.

От 4 март 2023 г. до 18 юни 2023 г.

Необходима е резервация – научете повече подробности тук.

2 Музей на Палацо Векио

Джакомети – Фонтана. Търсенето на абсолюта.

Курирана от Киара Гати и Серджо Ризалити, тази изложба събира за първи път два стълба на изкуството на XX век.

От 2 март 2023 г. до 4 юни 2023 г.

За работно време и информация за билети кликнете тук.

Palazzo Medici Riccardi

Лука Джордано. Maestro barocco a Firenze

Неаполитанският художник Лука Джордано е бил изключително популярен във Флоренция, като е получавал важни поръчки от семейство Медичи.

Проследете историята на връзката му с Флоренция и влиятелните хора от неговото време в тази голяма изложба.

От 30 март 2023 г. до 5 септември 2023 г.

Кликнете тук, за да резервирате билети и да научите повече.

Концерти, опери и други представления във Флоренция през юни

Има много концерти и други събития във Флоренция, които можете да резервирате за пътуването си до Флоренция през юни – разгледайте някои от нашите предложения тук:

1. Насладете се на оперни пиеси от известни италиански композитори на живо в концерта, който се провежда в завладяващата обстановка на църквата “Санта Монака”.

Концертите се провеждат всяка вечер, като резервацията е силно препоръчителна.

2. Вижте концерта на Тримата тенори на живо в църквата Санто Стефано ал Понте.

Ще ви бъдат изпълнени някои от най-известните арии от оперите на Пучини, Верди и Росини, както и неаполитански песни.

Провежда се два пъти седмично – защо да не резервирате билетите си, за да включите специално тосканско ястие с 3 ястия за една изключително специална вечер!

3. Насладете се на разнообразни концерти и събития в най-стария театър във Флоренция – Teatro Niccolini.

4. В Театро Верди се провеждат много съвременни представления и концерти почти всеки ден от седмицата.

Безплатни неща за правене във Флоренция през юни

В първата неделя на всеки месец можете да получите безплатен достъп до държавните музеи, археологическите паркове и културните обекти във Флоренция – да, напълно безплатно!

Това включва галерия Уфици, двореца Пити, градините Боболи, галерия Академия и много други.

Тези събития с безплатен вход във Флоренция са много популярни, така че планирайте да пристигнете по-рано, за да сте сигурни, че ще влезете.

Още идеи за най-добрите неща за правене във Флоренция през юни

Може би това е вашият втори (или трети, или четвърти) път във Флоренция.

Или разполагате с повече от 3 дни тук.

Или просто искате да видите и направите много забавни неща.

Освен очевидните туристически забележителности, които задължително трябва да се видят, във Флоренция има много страхотни неща за гледане и правене!