Ферандина, Южна Италия

Ферандина е град в провинция Матера, в южния италиански регион Базиликата. Той е център за производство на висококачествен зехтин.

Градът е разположен на хълм с височина 482 м в долината Басенто, на западния бряг на река Басенто. Ферандина е част от “Collina Materana” и е четвъртият по големина град в Базиликата. Близки градове са: Помарико, Мильонико, Саландра, Пистичи, Гротоле, Сан Мауро Форте и Крако. Ферандина се намира на 35 км от Матера и на 77 км от Потенца.

Какво да Видим във Ферандина

  1. Исторически център – Историческият център на Ферандина е очарователен район, пълен с тесни улички, малки площади и стари сгради. Това е чудесно място за неангажираща разходка и запознаване с историята и културата на града.
  2. Chiesa Madre – Тази красива църква се намира в сърцето на историческия център на Ферандина и датира от 14 век. Впечатляващата ѝ фасада е чудесен пример за барокова архитектура.
  3. Palazzo dell’Annunziata – Този впечатляващ дворец някога е бил седалище на аристокрацията на Ферандина. Разполага с красив вътрешен двор и сега се използва като културен център на града.
  4. Parco della Grancia – Този парк се намира в покрайнините на Ферандина и е чудесно място за разходка или пикник. От него се открива зашеметяваща гледка към околността.
  5. Castello di San Basilio – Този замък е построен през 13 век и се намира в непосредствена близост до Ферандина. Сега се използва като място за провеждане на културни събития и концерти.
  6. Museo Civico Archeologico – Този музей се намира в историческия център на Ферандина и предлага експонати за историята и археологията на града.
  7. Пиаца дел Пополо (Piazza del Popolo) – Този оживен площад е чудесно място да поседнете и да наблюдавате хората. Той е заобиколен от ресторанти, кафенета и магазини.
  8. Via Mazzini – Тази пешеходна улица е осеяна с магазини, в които се продават местни продукти, като зехтин и вино. Това е чудесно място за пазаруване и за опитване на някои от кулинарните изкушения на региона.
  9. Сантуарио делла Мадона ди Монте Стела – Тази красива църква се намира в непосредствена близост до Ферандина и предлага зашеметяваща гледка към околността.
  10. Саси ди Матера – Макар технически да не се намират във Ферандина, Саси ди Матера са задължителна атракция, която се намира само на кратко разстояние с кола. Тези древни пещерни жилища са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и предлагат поглед към богатата история на региона.

Хотели във Ферандина

Времето във Ферандина