Реджо Калабрия, Южна Италия

Реджо ди Калабрия, известен като Реджо Калабрия или просто Реджо в Южна Италия, е най-големият град в Калабрия. Той е също и седалище на Регионалния съвет на Калабрия.

Реджо е разположен на “пръста” на Италианския полуостров и е отделен от остров Сицилия чрез Месинския проток. Разположен е по склоновете на Аспромонте – дълга, скалиста планинска верига, която се издига през центъра на региона.

Реджо Калабрия има силни исторически, културни и икономически връзки с град Месина, който се намира от другата страна на пролива в Сицилия, образувайки метрополитен с население под 1 млн. души.

Реджо е най-старият град в региона, а в древността е бил важна и процъфтяваща колония на Магна Греция. Реджо има модерна градска система, създадена след катастрофалното земетресение от 1908 г., което разрушава по-голямата част от града.

Той е основен икономически център за регионални услуги и транспорт на южния бряг на Средиземно море. В Реджо, заедно с Неапол и Таранто, се намира един от най-важните археологически музеи – престижният Национален археологически музей “Магна Греция”, посветен на Древна Гърция (в него се съхраняват Бронзовете от Риаче, рядък образец на гръцка бронзова скулптура, превърнал се в един от символите на града). От 1907 г. Реджо е седалище на Археологическата инспекция на Брутиум и Лукания.

Центърът на града има линейно развитие покрай брега с успоредни улици, а крайбрежната алея е осеяна с редки магнолии и екзотични палми. Реджо често е наричан “градът на бронза”, по името на бронзовите фигури от Риаче, които свидетелстват за гръцкия му произход, “градът на бергамота”, който се отглежда изключително в региона и “градът на Фатаморгана” – оптичен феномен, който се вижда в Италия само от крайбрежието на Реджо.

Какво да Видим в Реджо Калабрия

Хотели в Реджо Калабрия

  1. Посетете Националния археологически музей на Реджо Калабрия – в музея се съхраняват някои от най-важните археологически находки от древногръцките селища в Южна Италия, включително известните бронзови фигури от Риаче.
  2. Разходете се по Lungomare Falcomatà – Lungomare Falcomatà е красива крайбрежна алея със зашеметяваща гледка към Месинския проток.
  3. Разгледайте историческия център на Реджо Калабрия – Историческият център на Реджо Калабрия е лабиринт от тесни улички и алеи, които са идеални за разглеждане пеша.
  4. Посетете катедралата на Реджо Калабрия – Катедралата на Реджо Калабрия е красива църква със зашеметяваща барокова фасада и интериор.
  5. Отпуснете се на плажовете на Реджо Калабрия – В Реджо Калабрия се намират някои от най-красивите плажове в Италия, включително Scilla и Bova Marina.
  6. Опитайте местната кухня – Калабрийската кухня е известна със своите пресни съставки, смели вкусове и простота. Не пропускайте да опитате някои от местните специалитети, като “nduja” – пикантен колбас за мазане, и сирене “caciocavallo”.
  7. Посетете църквата “Свети Франциск от Асизи” – тази църква е един от най-важните примери за готическа архитектура в Южна Италия.
  8. Разходка с лодка из Месинския проток – Месинският проток е тесен воден проход между Италия и Сицилия. Обиколката с лодка е идеалният начин да се запознаете с красотата на района.
  9. Посетете замъка Сцила – Замъкът Сцила е средновековна крепост, разположена на скалист нос с изглед към морето. Той е задължителна забележителност за любителите на историята.
  10. Посетете фестивал или събитие – В Реджо Калабрия се провеждат много фестивали и събития през цялата година, включително Празникът на Мадоната на буквите, който се провежда през август и е едно от най-големите чествания в града.

Времето в Реджо Калабрия