Праяно, Южна Италия

Праяно (Praiano) е град в провинция Салерно, регион Кампания, Югозападна Италия. Разположен е на Амалфийското крайбрежие (Costiera Amalfitana), основно туристическо място както за региона, така и за Италия, между градовете Амалфи и Позитано.

През 1997 г. Амалфийското крайбрежие, включително Vettica Maggiore в Праяно, е включено в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Към 1 декември 2009 г. населението на града наброява 2 069 жители.

Сред забележителностите на Праяно е църквата “Сан Лука Евангелиста”, датираща от 1123 г. Отвътре има картини на ренесансовия художник Джовани Бернардо Лама, датиращи от XVI в. Друга местна забележителност е църквата “Сан Джовани Батиста” с добре запазен под с плочки от майолика, датиращ от XII-XIII в.

Какво да Видим в Праяно

  1. Посетете плажа Gavitella: Плажът Гавителла е малък плаж, разположен в Праяно, той е по-малко пренаселен от някои от другите плажове по крайбрежието на Амалфи и предлага зашеметяваща гледка към морето.
  2. Насладете се на гледката от Терасата на безкрайността: Тази тераса се намира на върха на вила Cimbrone в близкия град Равело и предлага зашеметяваща гледка към Амалфийското крайбрежие, на фона на морето и планините.
  3. Разходете се по Пътеката на боговете: Тази туристическа пътека започва в Праяно и предлага някои от най-зашеметяващите гледки към Амалфийското крайбрежие.
  4. Посетете църквата Сан Лука Евангелиста: Църквата се намира в сърцето на Праяно и е красив пример за бароков стил в архитектурата.
  5. Посетете Марина ди Прая: Това е малко рибарско селище, разположено в Праяно, то е чудесно място да се разходите по брега или да наблюдавате работата на рибарите.
  6. Опитайте местна кухня: Праяно предлага много местни ястия, сред които морски дарове, паста и пица, и е известен със своето лимончело – сладък лимонов ликьор.
  7. Разгледайте пещерите: Праяно е заобиколен от пещери, включително известната пещера Grotta dello Smeraldo (Изумрудена пещера), която може да се посети с лодка.
  8. Посетете музикален фестивал: В Праяно се провеждат няколко музикални фестивала през годината, включително престижният фестивал в Равело.
  9. Разходка с лодка по крайбрежието на Амалфи: Това е чудесен начин да разгледате красивото крайбрежие и да посетите близките градове като Позитано и Амалфи.
  10. Отпуснете се на плажа: В Праяно има няколко малки плажа, сред които Марина ди Прая и Гавителла, които предлагат спокойна и релаксираща атмосфера, за да се насладите на слънцето и морето.

Хотели в Праяно

Времето в Праяно