Потенца, Южна Италия

Потенца е град и община в южния италиански регион Базиликата (бивша Лукания).

Столица на провинция Потенца и на регион Базиликата, градът е най-високата регионална столица и една от най-високите провинциални столици в Италия, с изглед към долината на река Басенто в Апенинските планини на Лукания, източно от Салерно.

Какво да Видим в Потенца

  1. Катедралата “Сан Херардо”: тази зашеметяваща катедрала от 12-и век е една от основните забележителности в Потенца. Известна е със сложната си барокова фасада и красивите си фрески.
  2. Провинциалният археологически музей: В този музей се съхранява богата колекция от древни артефакти, включително керамика, бижута и скулптури от праисторическия и римския период.
  3. Палацо Лофредо: Тази историческа сграда е един от най-важните примери за барокова архитектура в Потенца. Сега в нея се помещава градският музей на изкуствата.
  4. Катедралата “Сан Франческо” (Chiesa di San Francesco): Тази църква е известна с впечатляващата си архитектура и красивите си фрески.
  5. Понте Мусмечи: Този уникален мост е проектиран от архитекта Серджо Мусмечи и е символ на модерната архитектура в Потенца.
  6. Торе Гевара: Тази кула е единствената останала структура от древния замък, който някога се е издигал в Потенца. От нея се открива зашеметяваща гледка към града и околните планини.
  7. Природен парк Archeologico Storico Naturale delle Chiese Rupestri: Този археологически парк включва серия от пещери и скални църкви, датиращи от VIII век. Той е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
  8. Театро Стабиле ди Потенца (Teatro Stabile di Potenza): Този театър е известен с висококачествените си спектакли и е домакин на различни културни събития през цялата година.
  9. Музеят “Museo delle Cere”: Този музей на восъчните фигури е уникална атракция в Потенца и включва колекция от реалистични восъчни фигури, изобразяващи известни исторически личности и знаменитости.
  10. Mercato Coperto: Този закрит пазар е чудесно място за дегустация на местни храни и пазаруване на пресни продукти, сирена, меса и други регионални специалитети.

Хотели в Потенца

Времето в Потенца