Поликоро, Южна Италия

Поликоро е град в провинция Матера, в южния италиански регион Базиликата. Има около 17 000 жители и граничи с градовете Ротондала, Сканцано Джонико и Турси. Разположен е на брега на Средиземно море и населението му нараства през лятото поради притока на туристи, които идват заради Лидо ди Поликоро.

Какво е Времето в Поликоро?

Градът е разположен на Йонийското крайбрежие, на 70 км от Таранто и Матера. Климатът в Поликоро е горещ средиземноморски. Зимата е мека с умерени валежи. Лятото е топло до горещо и също така сухо и слънчево. Валежите са рядкост през този сезон, а през типичния юли има само два или три дни с валежи. Температурата обикновено е над 20 °C и често достига над 30 °C. Средната максимална температура през най-топлите месеци (юли и август) е около 37 °C. През зимата дните могат да бъдат както слънчеви и сухи, така и влажни и дъждовни. Застудяването е необичайно, а снеговалежите са изключително редки, така че те се помнят от жителите на града като специални събития. Последният значим снеговалеж е бил в началото на януари 2017 г. Средната минимална температура през януари е около 7 °C.

Събитията в града включват:

  1. Блус в града е ежегодно организиран от културната асоциация La Mela di Odessa летен фестивал. Основан през 2004 г., на него са били гости артисти като Neffa, Giuliano Palma, Rocco Papaleo, James Senese, Paolo Belli и Inibizioni Recidive.
  2. Фестивалът Policoro in Swing (Поликоро в суинга) – организиран ежегодно от културната асоциация Vintage Routes, фестивалът се провежда всяка година в края на август от 2013 г. насам. Това е събитие за суинг танци, в който музиката, танците, плаването и почивката се съчетават в една седмица на забавление.
  3. Фестивал на карикатурата и литературата за деца Balloon-Childen’s Cartoon and Literature Festival (Балон-Детски Фестивал на Карикатурата и литературата) – лятно културно събитие, което се ражда през 2012 г. и на което са гостували уважавани италиански карикатуристи като Силвър (Лупо Алберто), Корадо Мастантуоно (Дилън Дог, Текс и различни герои на Дисни), Джузепе Палумбо и Клод.
  4. Младежки фестивал на творчеството е фестивал, който се организира ежегодно от Младите демократи на Поликоро. Създаден е през 2009 г., с идеята да представя млади творци.

Какво да Видим в Поликоро

1. Археологически парк Сиритиде – в този археологически парк се намират древно гръцко селище и останките от храм от 4 век пр.н.е., което го прави чудесно място за любителите на историята.

2. Замъкът Поликоро – в центъра на града се намира укрепен замък от XIII в., от който се открива зашеметяваща гледка към околността, както и музей, посветен на местни артефакти.

3. Плаж Марина ди Поликоро – сините води на Средиземно море са идеални за плуване и релаксация на златистия пясък на този прекрасен плаж. Това е и едно от най-добрите места за наблюдение на делфини в района!

4. Enoteca Giuseppe e Figli – опитайте вкусни регионални вина в този семеен магазин за вино с над 200 бутилки от цяла Италия и уютна дегустационна зала, където можете да дегустирате виното си със стил.

5. Palazzo della Cultura – този културен център е домакин на художествени изложби през цялата година, представящи както местни, така и международни таланти – чудесен е за тези, които търсят културни преживявания в Поликоро!

6. Parco dei Pini – rазходете се из тази зашеметяваща борова гора и забравте за забързания и шумен градски живот за няколко часа.

7. Museo Diocesano di Policoro – разгледайте историята на Поликоро в този музей с невероятните си колекции от исторически артефакти и произведения на изкуството, датиращи от римско време!

8. Църквата “Сан Вито” – тази красива църква от XVI в. си заслужава да бъде посетена заради нейните фрески и произведения на изкуството, изобразяващи сцени от Библията, както и заради уникалната ѝ архитектура.

9. Катедрала “Санта Мария Асунта” – посетете тази впечатляваща катедрала в центъра на града с красиви скулптури и мраморни декорации, които я превръщат в една от най-емблематичните забележителности на Поликоро.

Хотели в Поликоро

Времето в Поликоро