Позитано, Южна Италия

Позитано се намира на Амалфийското крайбрежие в Кампания, Италия, главно в анклав на хълмовете, които се спускат към брега.

Църквата “Санта Мария Асунта” се отличава с купол, изработен от плочки от майолика, както и с византийска икона на черна Мадона от XIII в. Според местната легенда иконата е била открадната от Византия и е била пренасяна от пирати през Средиземно море. Във водите срещу Позитано се разразила буря и изплашените моряци чули глас на борда, който казвал: “Поза, поза!”. (“Спуснете се! Спуснете се!”). Иконата била разтоварена и пренесена в рибарското селище, а бурята утихнала.

Плажът Марина Гранде се намира в основата на скалистия град Позитано и е най-разпознаваемият плаж в града. Сред другите популярни плажове са плажът Форнило и плажът Ариенцо.

Позитано може да бъде “видян” в няколко филма, сред които “Само ти” (1994 г.) и “Под тосканското слънце” (2003 г.), както и в по-новия “Кат и Кимдерела” (2012 г.) и се споменава в музикалния филм “Девет” от 2009 г. в песента “Cinema Italiano”. Той е домакин и на ежегодния фестивал Cartoons on the Bay, на който се връчват наградите Pulcinella за високи постижения в анимацията.

От юли 1967 г. и през по-голямата част от 70-те години на ХХ в. Позитано е дом на певеца и автор на песни Шон Филипс и там са композирани повечето от най-известните му произведения. Мик Джагър и Кийт Ричардс от The Rolling Stones написват песента “Midnight Rambler” в кафенетата на Позитано по време на ваканцията си.

Прочутият режисьор и продуцент Франко Дзефирели е собственик на вила “Тревил” в Позитано, където живее в продължение на 35 години и посреща множество литератори и звезди от сцената и екрана. Той наема своя приятел Ренцо Монджардино, който му сътрудничи в много от неговите театрални и оперни проекти, за да проектира изискания интериор, който отразява местната чувствителност към дизайна и майсторството на изработката. Сега Вила Тревил е петзвезден бутиков хотел.

Немският пианист Вилхелм Кемпф превръща Позитано в свое лятно убежище и там води летен курс по клавирни сонати и концерти на Бетовен. След смъртта му през 1991 г. Курсът по Бетховен продължава да се провежда под организацията на Wilhelm Kempff Kulturstiftungng, като преподаватели са били Герхард Опиц и Джон О’Конър.

Днес туризмът е основната индустрия. Позитано е много популярен и с лимончелото и “L’Albertissimo” – алкохолна напитка, която може да се намери само на малка сергия на главното пристанище.

Бързото развитие на града от малко рибарско селище до международна дестинация се дължи на възхода на туристическата индустрия. В допълнение към плажовете, скалите и историческите забележителности, из целия Позитано са има магазини за дрехи и ресторанти, които привличат туристи от цял свят. За да бъде картината пълна, в града на скалите има естествени лимонови, портокалови и маслинови горички. Продукцията от тях често се продава на свежите пазари в града.

Какво да Видим в Позитано

1. Плажът Позитано – зашеметяващ плаж, разположен по крайбрежието на Амалфи, с красиви сини води и ярки цветове на розово, жълто и оранжево от уникалните сгради.

2. Църквата “Санта Мария Асунта” – красива църква, построена през XIII в., с емблематичния си купол, покрит с великолепни плочки от майолика, с изображение на Дева Мария, заобиколена от звезди.

3. Пътят на боговете – една от най-известните пътеки, която минава от Агерола до Позитано и предлага спиращи дъха гледки към Средиземно море и Везувий от едната страна и тучни зелени хълмове от другата.

4. Museo della Carta e della Scrittura – интересен музей, посветен на производството на хартия и инструментите за писане, включващ исторически документи като договори, писма и ръкописи отпреди векове.

5. Palazzo Murat – луксозен дворец от XIX в., някога собственост на Йоаким Мурат, шурей на Наполеон, който по това време е крал на Неапол; днес в него се провеждат художествени изложби и концерти през цялата година.

6. Градините на Вила Чимброне – грандиозно градинско имение с изглед към Позитано, изпълнено с буйна растителност, скулптури, павилиони, тераси и много други атракции, проектирани в пълна хармония с красотата на природата.

7. Trattoria da Vincenzo al Girone – за любителите на храната това е едно от местата, които задължително трябва да посетите; тук можете да се насладите на вкусни домашни италиански ястия, приготвени по стари за поколенията рецепти само от местни съставки!

8. Le Sirenuse Hotel & Restaurant – емблематичен бутиков хотел, който предлага луксозни стаи, обзаведени със старинни мебели, съчетани с модерни удобства, както и изискана кухня, която се сервира в наградения им ресторант La Sponda.

9 . Sentiero degli Dei (Пътят на боговете) – 5-километрова туристическа пътека по крайбрежието на Амалфи в Италия, свързваща градове като Агерола и Ночеле високо над Позитано, предлагаща невероятни гледки към планински върхове по време на цялото пътуване!

10 . Улици за пазаруване – Ако обичате да пазарувате, насочете се към улица Форнило или Виа Паситеа, където ще намерите множество магазини, в които се продава всичко – от местни ръчно изработени сувенири като керамика до дизайнерски марки дрехи!

Хотели в Позитано

Времето в Позитано