Палинуро, Южна Италия

Палинуро (Palinuro) е италианско градче в провинция Салерно, регион Кампания. Името на града произлиза от името на Палинур, кормчията на Еней, както е записано в пета и шеста книга на “Енеида”.

Палинуро се намира в южната част на Циленто, на Тиренско море и в северната част на нос Палинуро. Градът, разположен при устията на реките Ламбро и Мингардо, е и главното пристанище на общината. Намира се на 7 км от Чентола, на 8 км от Марина ди Камерота, на 10 км от Писиота и на 80 км от Салерно.

Палинуро е част от националния парк “Чиленто и Вало ди Диано” – район с “храсталаци”, типични за средиземноморските страни.

Той е туристическа дестинация, особено през лятото, поради чистотата на водите и плажовете си и редовно е награждаван с пет звезди “Син флаг” (награда, за спазване ан добри практики).

Градът е известен и с пещерите по крайбрежието си, които са редовно посещавани от водолази.

Какво да Видим в Палинуро

  1. Spiaggia del Buon Dormire е един от най-известните плажове в Палинуро. Наречен е на легендата за Спящата красавица и е известен с кристално чистите си води и девствения си бял пясък.
  2. Синята пещера се намира близо до брега и е известна с поразително синята си вода. Посетителите могат да направят обиколка с лодка, за да разгледат пещерата и да се полюбуват на зашеметяващите цветове на водата.
  3. Капо Палинуро (Capo Palinuro) – този нос е едно от най-живописните места в Палинуро. Посетителите могат да се разходят покрай скалите и да се насладят на панорамна гледка към крайбрежието.
  4. Arco Naturale е скално образувание, което е оформено като арка. Разположена е на брега и до нея може да се стигне с лодка или пеша.
  5. Порто е главното пристанище на Палинуро и е център на активна дейност. Посетителите могат да наблюдават как рибарите донасят улова си и да се насладят на прясна морска храна в някой от ресторантите.
  6. Монте Стела е най-високият връх в Националния парк Чиленто, от който се откроват страхотни гледки. Посетителите могат да се изкачат до върха пеша или да направят обиколка с джип.
  7. Плаж Фикочела е популярно място за плуване и слънчеви бани. Известен е с чистата си синя вода и фин бял пясък.
  8. Torre Palinuro е средновековна кула, разположена на хълм с изглед към града. Построена е през XVI в., за да защитава града от пиратски нападения.
  9. Spiaggia del Troncone е плаж, който се намира в покрайнините на Палинуро и е известен с дивата си, девствена красота. Той е чудесно място за туризъм и разходки сред природата.
  10. Baia del Silenzio – е плаж, разположен в малък залив и е заобиколен от скали. Това е спокойно и уединено място, идеално за релаксиращ ден край морето.

Хотели в Палинуро

Времето в Палинуро