Нова Сири, Южна Италия

Нова Сири е град в провинция Матера, в южния италиански регион Базиликата. Нова Сири се намира близо до мястото на древната йонийска колония Сирис. Градът се състои от две малки градчета: стария, исторически център Нова Сири и крайбрежното градче, развито от 70-те години на миналия век – гара Нова Сири. Центърът е разположен на хълм на 350 м надморска височина, на около 9 км от морето.

Главната църква и замъкът са от средновековен произход. В близост се намира националният парк Монте Полино.

Нова Сири е популярна ваканционна и туристическа дестинация, заради пясъчното си крайбрежие, известно с крайбрежни си дюни. До Нова Сири се стига по националния път SS 106 и с влак.

Населението на Нова Сири около 6800 души, като по-голямата част от него е в по-новия крайморски град Нова Сири Скало.

Какво да Видим в Нова Сири

  1. Плажовете – Нова Сири се гордее с едни от най-красивите плажове в Италия, включително Лидо ди Нова Сири и Ла Спиаджия ди Роко. С кристално чисти води и бели пясъчни плажове тези места са идеални за печене, плуване и гмуркане с шнорхел.
  2. Parco Letterario Isabella Morra е парк е посветен на Изабела Мора, поетеса от 16 век от района, в който има езеро, детска площадка и множество пейки, където да седнете и да се насладите на спокойната атмосфера.
  3. Castello di Rocca Imperiale е замък, разположен на хълм с изглед към град Нова Сири. Той датира от XII в. и от него се открива зашеметяваща гледка към околността.
  4. Museo Archeologico Nazionale della Siritide – в този музей се съхранява колекция от артефакти от древногръцкия град Сирис, който се е намирал в района около Нова Сири. Експонатите включват керамика, монети и скулптури.
  5. Chiesa di San Nicola di Mira – тази църква е една от най-важните религиозни сгради в града. Тя датира от XIV в. и се отличава с красиви фрески и впечатляваща камбанария.
  6. Palazzo Baronale – тази сграда някога е била дом на местните феодали. Сега тя служи като културен център и е домакин на концерти, изложби и други събития през цялата година.
  7. Сантуарио ди Санта Мария дела Стела е красива църква, която се намира в близкия град Ротондала, само на кратко разстояние с кола от Нова Сири. Тя датира от XVI в. и е известна с богатите си барокови декорации.
  8. Национален парк на Полино (Parco Nazionale del Pollino) – този национален парк се намира на около час път с кола от Нова Сири. Това е обширна дива местност, която предлага много възможности за пешеходен туризъм, къмпингуване и наблюдение на диви животни.
  9. Sassi di Matera е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и се намира на около час път с кола от Нова Сири. Това е комплекс от пещерни жилища, които са били обитавани от праисторически времена до 50-те години на миналия век.
  10. Местна кухня – Нова Сири е известна с вкусната си храна, включително ястия като lagane e ceci (супа от паста и нахут), lucanica (вид колбас) и peperoni cruschi (вид сушени чушки). Не пропускайте възможността да ги опитате, докато сте в града!

Хотели в Нова Сири

Времето в Нова Сири