Неапол, Южна Италия

Неапол е столица на италианския регион Кампания и третата по големина община в Италия след Рим и Милано. Населението на градската зона на Неапол е между 3 и 3,7 млн. души и е деветата по брой на населението градска зона в Европейския съюз. Около 4 млн. души живеят в метрополната област Неапол, която е един от най-големите метрополиси на Средиземно море.

Неапол е един от най-старите непрекъснато населени градове в света. Гръцки селища от бронзовата епоха са създадени в района на Неапол през второто хилядолетие пр. По-голяма колония – първоначално известна като Партенопе, се развива на остров Мегарида около девети век пр.н.е., в края на гръцките тъмни векове.

Градът е възстановен като Неаполис през VI в. пр.н.е. и се превръща в опора на Магна Греция, като играе ключова роля в сливането на гръцката култура с римското общество и в крайна сметка става културен център на Римската република.

Неапол остава влиятелен и след падането на Западната римска империя, като между 1282 и 1816 г. е столица на Неаполитанското кралство. След това, в съюз със Сицилия, той става столица на Двете Сицилии до обединението на Италия през 1861 г. По време на Неаполитанската война от 1815 г. Неапол силно насърчава обединението на Италия.

Неапол е най-бомбардираният италиански град по време на Втората световна война. Голяма част от периферията на града през XX в. е построена по време на фашисткото правителство на Бенито Мусолини и по време на усилията за възстановяване след Втората световна война.

През последните десетилетия в Неапол е изграден голям бизнес квартал – Centro Direzionale, и е развита модерна транспортна инфраструктура, включваща високоскоростна железопътна връзка Alta Velocità до Рим и Салерно, както и разширена мрежа на метрото, която се планира в крайна сметка да покрие половината от региона.

През последните десетилетия градът бележи значителен икономически растеж, а от 1999 г. насам нивата на безработица в града и в околностите на Кампания намаляват. Въпреки това Неапол все още страда от политическа и икономическа корупция, а нивата на безработица остават високи.

Неапол има четвъртата по големина градска икономика в Италия след Милано, Рим и Торино. Той е 103-ият най-богат град в света по покупателна способност.

Пристанището на Неапол е едно от най-важните в Европа и има второто по големина ниво на пътникопоток в света след пристанището на Хонконг. Много големи италиански компании, като MSC Cruises Italy S.p.A, са със седалище в Неапол. В града се намират също така Съюзното командване на обединените сили на НАТО в Неапол, Институтът за икономически изследвания SRM и Компанията и учебният център OPE.

Неапол е пълноправен член на мрежата от европейски градове Eurocities. Градът е избран за седалище на европейската институция ACP/UE и е обявен за град на литературата от мрежата на ЮНЕСКО за творчески градове. Вила “Розебери”, една от трите официални резиденции на президента на Италия, се намира в градския квартал Позилипо.

Историческият център на Неапол е най-големият в Европа, обхваща 1700 хектара (4200 акра) и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Неапол отдавна е важен културен център с глобална сфера на влияние, особено през епохите на Ренесанса и Просвещението.

В непосредствена близост до Неапол се намират многобройни обекти с културно и историческо значение, включително дворецът Казерта и римските руини на Помпей и Херкулан. В кулинарно отношение Неапол е синоним на пицата, която произхожда от града. Освен това неаполитанската музика е много влиятелна, като се смята, че е “родила” романтичната китара и мандолината, както и че има значителен принос към оперните и фолклорните стандарти.

Сред популярните персонажи и исторически личности, станали символ на града, са Януарий, светецът покровител на Неапол, комичната фигура Пулчинела и сирените от гръцката епична поема “Одисея”. Според CNN спирката на метрото “Толедо” е най-красивата в Европа и печели и наградата LEAF Award ‘2013 като “Обществена сграда на годината”.

Какво да Видим в Неапол

  1. Археологически обект Помпей – този древен римски град е разрушен от изригването на Везувий през 79 г. сл. Хр., а днес е един от най-значимите археологически обекти в света.
  2. Везувий – вулкан, който се вижда най-добре отдалеч или като се изкачите до върха му. При едно от изригванията си в древността е разрушил Помпей и Херкулан.
  3. Национален археологически музей – музеят съхранява една от най-добрите колекции в света на древноримски артефакти, включително много от Помпей и Херкулан.
  4. Кастел дел’Ово – този замък е построен на остров Мегариде и е бил стратегическо военно място през цялата история.
  5. Кралският дворец в Неапол – кралският дворец от 17-ти век, който някога е бил дом на неаполитанските крале.
  6. Пиаца дел Плебисчито – този голям площад се намира в сърцето на Неапол и е заобиколен от няколко исторически сгради, сред които Кралският дворец и църквата Сан Франческо ди Паола.
  7. Катедралата на Неапол – красива катедрала със зашеметяващ интериор, включващ параклис, посветен на светеца-покровител на Неапол, Сан Дженаро.
  8. Спасканаполи – тясна уличка, която минава през историческия център на Неапол, по протежението на която има много магазини, кафенета и исторически сгради.
  9. Музей Каподимонте – в бившия кралски дворец сега се помещава впечатляваща колекция от италианско изкуство, включваща творби на Рафаел, Караваджо и Ботичели.
  10. Катакомбите на Сан Дженаро – подземна мрежа от тунели и камери, които в древността са били използвани като места за погребения.

Хотели в Неапол

Времето в Неапол