Метапонто, Южна Италия

Метапонто е малко градче с население от около 1000 души в провинция Матера, Базиликата, Италия. Метапонто е разположен на брега на Йонийско море на пътя, свързващ Потенца и Матера с Таранто. Състои се от населеното място и плажната зона Метапонто Лидо. Между тях се намират руините на Метапонтум и железопътната гара.

Градът е построен от древните гърци, за да защитава Сибарис от разрастването на Таранто. Допълнителна туристическа атракция е 1-километровата плажна ивица с бял прахообразен пясък.

Какво да Видим в Метапонто

  1. Археологическият обект Метапонто – в този древен обект се намират руините на няколко гръцки храма, включително храма на Хера и храма на Аполон, датиращи от 6 и 5 век пр.н.е.
  2. Националният археологически музей на Метапонто – разположен в близост до археологическия обект, този музей съхранява колекция от артефакти от древния гръцки град, включително керамика, скулптури и други археологически находки.
  3. Таволе Палатин – това са останки от древногръцки дворец, който някога е бил част от град Метапонто.
  4. Криптата на първородния грях – това е подземна пещерна църква, която съдържа фрески, датиращи от IX в. сл.
  5. Плажовете – в Метапонто има няколко красиви плажа с кристално чиста вода, включително Лидо ди Метапонто, който е известен с дългия си пясъчна ивица.
  6. Природен резерват Метапонто – този резерват е дом на няколко вида птици, включително фламинго, чапли и патици, което го прави популярно място за орнитолозите.
  7. Замъкът Берналда – азпроложен в близкия град Берналда, този замък датира от XV в. и предлага зашеметяваща гледка към околността.
  8. Абатството Сан Биаджо – това абатство от 11-и век се намира в близкия град Мильонико и съдържа красиви фрески и мозайки.
  9. Базиликата “Санта Мария Маджоре” – разположена в град Матера, на около час път с кола от Метапонто, тази базилика, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, е известна със зашеметяващата си архитектура и красиви фрески.
  10. Саси ди Матера – това са древни пещерни жилища, разположени в град Матера, които са били обитавани до 50-те години на миналия век, а сега са популярна туристическа атракция.

Хотели в Метапонто

Времето в Метапонто