Матера, Южна Италия

Матера е град в област Базиликата, Южна Италия. Първоначалното му селище се намира в два каньона, издълбани от река Гравина. Тази област, Саси ди Матера, представлява комплекс от пещерни жилища, издълбани в древния речен каньон. През своята история Матера е била обитавана от гърци, римляни, лонгобарди, византийци, сарацини, анжуйци, арагонци и бурбони.

Към края на XIX в. пещерните жилища на Матера се характеризират с непосилна бедност, лоши санитарни условия, оскъдни условия на труд и ширещи се болести. През 1952 г. населението е евакуирано и преместено в модерни жилища, а Саси (на италиански “камъни”) остават изоставени до 80-те години на ХХ век.

Инвестиции водят до превръщането на пещерните жилища в известна туристическа дестинация с хотели, малки музеи и ресторанти – и оживена арт общност.

Известни като la città sotterranea (“подземният град”), Саси и паркът на Рупестрийските църкви са обявени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1993 г. През 2019 г. Матера е обявена за Европейска столица на културата.

Какво да Видим в Матера

  1. Пещерите Саси ди Матера – обект на световното наследство на ЮНЕСКО и главната забележителност на града.
  2. Катедралата на Матера: Катедралата на Матера се намира в сърцето на града и пример за барокова архитектура. Построена е през XIII в. и е посветена на Мадона делла Бруна, покровителката на града.
  3. Palombaro Lungo е подземна цистерна, която някога е била използвана за събиране на дъждовна вода. Тя е впечатляващо инженерно постижение и предлага поглед към системата за управление на водите на града в миналото.
  4. Каса Ноха е музей в който може да научите повече за историята и културата на Матера. Внего има интерактивни експозиции, които разказват историята на трансформацията на града от бедняшки район в процъфтяващ културен център.
  5. Сан Пиетро Кавеозо е една от най-старите пещерни църкви в Матера, датираща от XII век. Тя се намира в квартала Сасо Кавеосо и има красив бароков олтар.
  6. Замъкът Трамонтано – този замък от XVI в. предлага зашеметяваща гледка към града и околността. Вътре в него има музей, който представя историята на замъка и на региона.
  7. Белведере – тази забележителност се намира на ръба на Саси и предлага спираща дъха панорамна гледка към града. Това е чудесно място да наблюдавате залеза над града.
  8. Криптата на първородния грях е очарователна подземна църква, която датира от VIII век. Намира се извън града и в нея има много красиви фрески.
  9. Chiesa di San Giovanni Battista – в центъра на града се намира църквата Сан Джовани Батиста. Това е една от най-красивите църкви в Матера, с впечатляваща барокова фасада и зашеметяващи фрески на тавана.
  10. Гравина ди Матера – този дълбок каньон се намира в непосредствена близост до града и от който се откриват невероятно гледки към околността. Това е чудесно място за пешеходни преходи и опознаване на природните красоти на региона.

Хотели в Матера

Времето в Матера