Маратеа, Южна Италия

Маратеа е град в Базиликата, в провинция Потенца. Той е единствената община в региона на брега на Тиренско море и е известен като “Перлата на Тиренско море”. Заради значителния брой църкви и параклиси е наричан “градът с 44 църкви”.

Маратеа е единственият град в Базиликата на Тиренско море. Скалистото крайбрежие на града е дълго около 32 км (20 мили), а плажовете са повече от двадесет. Една от основните характеристики на Маратеа е разнообразието на пейзажите, които варират от спиращи дъха гледки към морето до гористи склонове и величествени планини, които се спускат към морето.

Грота ди Маратеа, или Пещерата на чудесата, е открита през 1929 г. от мъже, които строят магистрала 18 от Калабрия.

Центърът на града (наричан Maratea Borgo, което означава “Старият град на Маратеа”) е разположен на северните склонове на планината Сан Биаджо. Други селища в общината са Акуафреда, Церсута, Фиумичело, Порто, Марина, Кастрокуко (разположени на брега), Кастело, Санта Катерина, Маса и Брефаро (разположени на надвисналите хълмове). Основната растителност се състои от дъбове, борове, розмарин, космат дъб, рожкови дървета и див копър.

Маратеа има малко пристанище, което може да приеме до 200 лодки.

Какво да Видим в Маратеа

  1. Статуята на Христос Спасителя: Това е 21-метрова статуя на Исус Христос, която се намира на върха на хълм с изглед към града. Това е една от най-високите статуи на Исус в света и от нея се открива зашеметяваща панорамна гледка към околността.
  2. Старият град: Историческият център на Маратеа е пълен с тесни улички и алеи, които се вият между старите сгради на града. Това е чудесно място за разглеждане и запознаване с историята на града.
  3. Пристанището: Това е живописно пристанище, изпълнено с цветни рибарски лодки и луксозни яхти. Това е чудесно място за разходка, наслада от морския бриз и хапване в някой от многобройните ресторанти.
  4. Плажовете: Маратеа е известна с красивите си плажове, сред които са Фиумичело, Иличини и Кастрокуко. Всеки от тях предлага уникално преживяване – от уединени заливчета до широки пясъчни плажове.
  5. Пещерите: Маратеа разполага с няколко естествени пещери, които си заслужава да бъдат разгледани, включително Грота ди Марина и Грота делле Меравилие. В тези пещери се намират зашеметяващи скални образувания и подземни езера.
  6. Замъкът: Castello di Maratea е средновековен замък, който се намира на хълм с изглед към града. Той е реставриран и сега в него се помещава музей, който представя историята на града.
  7. Светилището на Мадона дели Уливи: Това е красива църква, която се намира на хълмовете над Маратеа. Известно е със зашеметяващите си гледки и спокойна атмосфера.
  8. Водопадите: Маратеа има няколко водопада, които си заслужава да бъдат посетени, включително Каскате ди Акуафредда и Каскате Капели ди Венер. Тези водопади са заобиколени от буйна зеленина и предлагат освежаваща почивка от летните горещини.
  9. Пристанището на Маратеа: Това е малко рибарско селище, разположено в покрайнините на Маратеа. То е чудесно място да се запознаете с традиционния начин на живот в региона и да опитате от местните морски дарове.
  10. Монте Сан Биаджо: Това е най-високият връх в района и предлага зашеметяваща гледка към околните планини и крайбрежието. Той е популярно място за туризъм и дейности на открито.

Хотели в Маратеа

Времето в Маратеа