Лагонегро, Южна Италия

Лагонегро е град и община в провинция Потенца, в южния италиански регион Базиликата. Той е част от долината Вале дел Ноче и има (2017 г.) население от 5 471 души.

Общината, разположена в югозападната част на провинцията, близо до границите на Базиликата с Чиленто, подрегион на Кампания, граничи с общините Казалбуоно, Казалето Спартано, Лаурия, Молитерно, Монтесано сула Марцелана, Нимоли, Ривело и Торторела.

Градът се обслужва от два изхода (“Lagonegro Nord” и “Lagonegro Sud”) на автомагистрала А2, която свързва Неапол и Салерно с Козенца, Ламеция и Реджо Калабрия. Железопътната му гара е крайна станция на 2 изоставени линии с две различни междурелсия: линията със стандартно междурелсие Сициняно-Лагонегро и линията с тясно междурелсие Лагонегро-Кастровилари-Спецано Албанезе.

Какво да Видим в Лагонегро

  1. Parco Nazionale del Pollino: Този огромен национален парк се простира на повече от 1800 квадратни километра и предлага спиращи дъха гледки към планини, гори и реки. Той е дом на разнообразни представители на флората и фауната, включително вълци, орли и диви котки.
  2. Исторически център: Историческият център на Лагонегро представлява лабиринт от тесни улички и алеи, които водят до красиви църкви, дворци и други исторически сгради. Сред най-интересните забележителности са Киеза ди Санта Мария Маджоре и Палацо Гало.
  3. Museo della Civiltà Contadina: Този музей е посветен на селската култура на Базиликата и включва експонати, посветени на земеделието, животновъдството и традиционните занаяти. Посетителите могат да се запознаят с ежедневието на фермерите и пастирите в региона.
  4. Cascate del Tuorno: Тези зашеметяващи водопади се намират в националния парк Полино и до тях може да се стигне чрез кратък пешеходен преход. Каскадите са особено впечатляващи през пролетта, когато снегът се топи и водният поток е най-голям.
  5. Castello Normanno: Този средновековен замък е построен през 11 век и е реставриран през последните години. От него се открива зашеметяваща гледка към околния пейзаж и е популярно място за снимане.
  6. Сантуарио ди Сан Джерардо: Тази красива църква е посветена на Свети Джерар, покровител на раждането. Разположена е на хълм с изглед към Лагонегро и предлага спокойно място за отдих от оживения град долу.
  7. Il Ponte del Diavolo: Този древен каменен мост датира от 11 век и пресича река Лао. Според местната легенда той е построен от дявола в замяна на душата на първия човек, който го е преминал.
  8. Riserva Naturale Regionale Foce Sele-Tanagro: Този природен резерват е разположен близо до устието на реките Селе и Танагро и предлага красиви гледки към крайбрежието. Посетителите могат да видят голямо разнообразие от птици и други диви животни в района.
  9. Гроте ди Пертоса-Аулета: Тези зашеметяващи варовикови пещери се намират близо до град Аулета и могат да бъдат разгледани чрез обиколка с екскурзовод. Пещерите се отличават с впечатляващи сталактити и сталагмити, както и с подземни езера и потоци.
  10. Лаго Сирино: Това красиво езеро се намира в сърцето на националния парк Полино и предлага спокойно място за отдих от шума и суетата на Лагонегро. Посетителите могат да карат лодки, да ловят риба или просто да се отпуснат на брега и да се насладят на красивата природа.

Хотели в Лагонегро

Времето в Лагонегро