Кутро, Южна Италия

Кутро е град в провинция Кротоне, регион Калабрия, Италия. Наричан е “Град на шаха”. Тук е роден Винченцо Якуинта, футболист, носител на Световната купа, играл за клуба от Серия А Ювентус.

Кутро е бил гръцка колония на Магна Грация с името Китерион.

Получава титлата град през 1575 г. от испанския крал Филип II, след като местният шампион по шахмат Джио Леонардо ди Бона печели състезание в испанския двор и става първият международен победител по шахмат.

Кутро е разрушен от земетресение на 8 март 1832 г. Остава най-населеният център на региона до средата на XX в., когато силният емигрантски поток към Германия и Северна Италия (особено в Реджо Емилия) намалява значително броя на жителите.

Какво да Видим в Кутро

  1. Посетете замъка Арагонес – замъкът се намира в центъра на Кутро и датира от XV век. Той е важна историческа забележителност, от която се открива спираща дъха гледка към околността.
  2. Разгледайте природния резерват Капо Ризуто – тази защитена зона е дом на разнообразна флора и фауна, включително няколко застрашени вида. Посетителите могат да се разходят, да наблюдават птиците и да плуват в чистите води на Йонийско море.
  3. Отпуснете се на плажовете – в Кутро има няколко красиви плажа, включително популярния плаж Торе Суда. Плажовете са чисти, пясъчни и идеални за плуване и печене.
  4. Посетете карнавала в Кутро – това ежегодно събитие се провежда през февруари и включва цветни паради, музика на живо и традиционна храна. Това е чудесен начин да се запознаете с местната култура и да се забавлявате с местните жители.
  5. Посетете светилището Санта Мария деле Грацие – тази църква от 16-и век е разположена на хълм с изглед към Кутро. Това е красиво и спокойно място за посещение, а гледката към околността е зашеметяваща.
  6. Отидете на дегустация на вино – Калабрия е известна с отличните си вина, а в района на Кутро има няколко винарни. Посетителите могат да дегустират местните вина и да се запознаят с процеса на винопроизводство.
  7. Посетете музея Museo Civico: В този малък музей са изложени експонати за местната история и култура, включително археологически артефакти и произведения на изкуството. Това е чудесен начин да научите повече за града и региона.
  8. Разгледайте историческия център на Кутро: Историческият център на града е пълен с тесни улички, цветни сгради и красиви църкви. Това е чудесно място за разходка и опознаване на местната атмосфера.
  9. Отидете на обиколка с лодка: В Кутро се предлагат няколко обиколки с лодка, които предлагат уникална перспектива към града и околностите му. Посетителите могат да изследват крайбрежието, да видят морския живот и да посетят близките острови.
  10. Опитайте местната кухня: Калабрия е известна с вкусната си и пикантна кухня, а в Кутро има няколко ресторанта, в които се сервират традиционни ястия. Посетителите могат да опитат местни специалитети като ‘nduja (пикантен колбас), pasta alla norma и gelato alla liquorizia (сладолед с женско биле).

Хотели в Кутро

Времето в Кутро