Капо Ватикано, Южна Италия

Капо Ватикано е живописен нос, разположен на западното крайбрежие на Калабрия в Южна Италия. Намира се в близост до град Рикади и е известен със своите зашеметяващи плажове и кристално чисти води, които са го превърнали в популярна дестинация за туристите.

Районът около Капо Ватикано е богат и на история, с останки от човешки селища, датиращи от древни времена. Освен това регионът разполага с редица интересни културни и природни забележителности.

Освен зашеметяващите плажове и кристално чистите води, на Капо Ватикано има и редица други интересни неща за разглеждане и правене. Ето още няколко неща, които бихте искали да знаете за него:

 1. Културно наследство – районът около Капо Ватикано има богато културно наследство, датиращо от древни времена. В региона има няколко древногръцки селища, включително известния град Хипониум (известен също като Вибо Валентия), който е основан през IV в. пр.н.е. и е един от най-важните археологически обекти в Калабрия. Там се намират и останките от римска вила, които предлагат поглед към богатата история на региона. Посетителите могат да посетят и близкия град Тропея, който е известен с добре запазената си средновековна архитектура.
 2. Природна красота – Капо Ватикано е заобиколен от хълмове с буйна растителност и зашеметяващи плажове. Крайбрежният нос е дом на различни растителни видове, включително средиземноморски храсти, маслинови горички и борови гори. Той е и популярна дестинация за наблюдение на птици, тъй като е дом на няколко вида мигриращи птици. Посетителите на Капо Ватикано могат също така да направят обиколка с лодка около носа, за да видят местната дива природа и да се насладят на спиращите дъха гледки към крайбрежието.
 3. Живописни пътувания – пътищата около Капо Ватикано са чудесен начин да се насладите на красотата на региона. Шофирането покрай брега предлага спиращи дъха гледки към морето, а хълмовете и скалите на крайбрежието са драматичен фон. Има и няколко криволичещи пътя през хълмовете, които предлагат панорамни гледки към околността.
 4. Дейности на открито като плуване и слънчеви бани на красивите плажове, риболов и разходка с лодка. Крайбрежният нос е популярен както сред туристите, така и сред орнитолозите, които идват, за да се насладят на зашеметяващите природни пейзажи и дивата природа.
 5. Местна кухня – Калабрия е известна с добрата си кухня и районът около Капо Ватикано не прави изключение. Посетителите могат да опитат местни специалитети като паста със сардини, риба меч и различни ястия с морски дарове, както и традиционни сладкиши като “Pasticciotto” (сладкиш с пълнеж, който в зависимост от региона се пълни със сирене рикота или яйчен крем.). Районът е известен и с виното си. В местните винарни, посетителите могат да опитат местни вина и да се запознаят с богатите традиции на винопроизводството в региона.

Какво да Видим в Капо Ватикано

 1. Плажът Гротичеле – този плаж се смята за един от най-красивите в района, с кристално чисти води и зашеметяващи гледки. Той е чудесно място за плуване, слънчеви бани и релаксация.
 2. Фар Capo Vaticano – фарът предлага впечатляваща гледка към околното крайбрежие, както и към Месинския проток и Еолийските острови.
 3. Санта Мария дел’Изола – тази живописна църква е построена на скалист нос и от нея се открива гледка към морето.
 4. Тропеа – този очарователен град се намира само на кратко разстояние с кола от Капо Ватикано и е известен с красивия си стар град, зашеметяващите плажове и вкусната местна кухня.
 5. Плаж Тоно – този уединен плаж е малко по-труден за достигане от някои други в района, но си заслужава усилията заради красивите пейзажи и тихата атмосфера.
 6. Капо Козо е скалист връх, който е чудесно място за пешеходен туризъм и предлага невероятни гледки към околното крайбрежие.
 7. Природен резерват Капо Ватикано е защитен район и дом на голямо разнообразие от флора и фауна, включително редки орхидеи, морски костенурки и многобройни видове птици.
 8. Пицо е живописно градче, известно с вкусния си сладолед, който се приготвя по тайна рецепта, предавана от поколение на поколение.
 9. Плаж Бивона е малък плаж е чудесно място за плуване и гмуркане с шнорхел.
 10. Spiaggia del Tono е красив плаж, който се намира в близост до малко рибарско селище и предлага зашеметяващи гледки към околния бряг.

Хотели в Капо Ватикано

Времето в Капо Ватикано