Кампобасо, Южна Италия

Кампобасо е град в Южна Италия, столица на регион Молизе и на провинция Кампобасо. Разположен е във високия басейн на река Биферно, заобиколен от планините Санио и Матезе.

Кампобасо е известен с изработката на остри предмети (включително ножици и ножове) – факт, който е добре документиран от XIV в. насам. Градът е известен и с производството на круши и сирене скаморца. Градът е седалище на Университета на Молизе и на архиепископията Кампобасо-Бояно.

Една от основните забележителности на Кампобасо е замъкът Монфорте, построен през 1450 г. от местния владетел Никола II Монфорте върху ломбардски или нормански руини. Замъкът се намира на място, където са открити следи от древни селища (включително самнитски стени). Сегашната конструкция е резултат от по-късни преустройства след земетресенията от 1456 г. и 1805 г.

В непосредствена близост до замъка се намира църквата “Мадона дел Монте” (Santa Maria Maggiore), издигната през XI в. и възстановена през 1525 г. В нея се съхранява ценна дървена статуя на Инокентията от 1334 г.

Под замъка се намира църквата “Свети Георги”, която вероятно е най-старата в Кампобасо, построена около 1000 г. от н.е. върху руините на езически храм.

Катедралата Chiesa della Santissima Trinità (Църквата на Светата Троица), е построена през 1504 г. извън градските стени. Тя е разрушена от земетресение през 1805 г. и през 1829 г. е построена нова неокласическа сграда.

Църквата “Сан Бартоломео” (San Bartolomeo) е романска сграда от XI в., изградена от варовик. Интериорът е с неф и два нефа.

Църквата “Сан Леонардо” (XIV в.) е с фасада, смесваща готически и романски елементи, и страничен прозорец с растителни декорации, повлиян от апулийската архитектура от този период.

Вила де Капоа, наскоро реставрирана, представлява забележителна градина със статуи и голямо разнообразие от растителни видове, включително секвои, норвежки смърчове, кипариси и ливански кедри.

Какво да Правим в Кампобасо

  1. Посетете Castello Monforte – този красив замък се намира в сърцето на Кампобасо и е една от най-популярните туристически атракции в града. Той датира от XV в. и предлага зашеметяваща гледка.
  2. Разгледайте Музея Саннитико – този археологически музей представя богатата история и култура на региона Молизе. В него има впечатляваща колекция от артефакти, включително керамика, инструменти и бижута.
  3. Разходете се из Centro Storic – в този исторически район се намират много красиви сгради и тесни улички. Това е чудесно място за разглеждане и потапяне в местната атмосфера.
  4. Разходете се в парка Римембранца (Parco della Rimembranza) – паркът е разположен на хълм с изглед към града и предлага красиви гледки към околния пейзаж. Това е чудесно място за почивка и наслаждаване на природата.
  5. Посетете Chiesa della Santissima Trinità – красива църква, която се намира в сърцето на града и се отличава със зашеметяваща архитектура и в която има много произведения на изкуството.
  6. Опитайте местната кухня – Кампобасо е известен с вкусната си местна кухня, включваща ястия с паста, сирена и меса. Не забравяйте да опитате традиционното ястие на Молизе – паста alla campidanese.
  7. Посетете Museo Internazionale della Grafica – този музей е посветен на изкуството на печата и разполага с впечатляваща колекция от гравюри от цял свят.
  8. Посетете фестивал – Кампобасо е известен с добре посетените си фестивали, сред които е и Карнавалът на Кампобасо, който се провежда през февруари и се отличава с колоритни паради и костюми.
  9. Направете еднодневна екскурзия до Термоли – този красив крайбрежен град се намира на около час път с кола от Кампобасо и предлага зашеметяващи плажове и историческа архитектура.
  10. Отидете на поход в планината Матезе

Хотели в Кампобасо

Времето в Кампобасо