Иския, Южна Италия

Иския е вулканичен остров в Тиренско море. Намира се в северния край на Неаполитанския залив, на около 30 км от град Неапол. Той е най-големият от Флегрейските острови. С приблизително трапецовидна форма, с размери около 10 км от изток на запад и 7 км от север на юг, бреговата му линия е около 34 км, а площта му е 46,3 кв. км. Почти изцяло е планински. Най-високият връх е планината Епомео – 788 м. Островът е много гъсто населен, с 60 000 жители (повече от 1300 жители на кв. км).

Иския е името на главната община на острова. Другите населени места на острова са Барано д’Иския, Казамичиола Терме, Форио, Лако Амено и Серара Фонтана.

Основният отрасъл на Иския е туризмът, съсредоточен върху термалните извори, които обслужват предимно европейски (особено германски), американски и азиатски туристи, желаещи да се насладят на плодовете на естествената вулканична дейност на острова, неговите горещи извори и вулканична кал.

Какво да Видим в Иския

Хотели в Иския

  1. Замъкът Арагонес: Тази древна крепост е построена на скалисто островче през XV в. и предлага зашеметяваща гледка към острова и Неаполитанския залив. До нея може да се стигне по мост или с лодка.
  2. Термални градини Посейдон: Един от най-популярните термални паркове на остров Иския, Термалните градини Посейдон разполагат с няколко басейна с различна температура, заобиколени от пищни градини и средиземноморски растения.
  3. Градините Ла Мортела: Тази красиво оформена градина е създадена от Сузана Уолтън, съпруга на композитора сър Уилям Уолтън. Градината разполага с голямо разнообразие от растения, екзотични цветя и зашеметяващи скулптури.
  4. Сант’Анджело: Сант’Анджело е живописно селце на южния бряг на острова с очарователни тесни улички, цветни къщи и зашеметяваща гледка към морето.
  5. Монте Епомео: Най-високият връх на остров Иския, Монте Епомео, предлага зашеметяваща гледка към острова и околното море. Можете да се изкачите до върха с пешеходен поход или с автобус.
  6. Плаж Фумароле: Плажът Фумароле се намира на северозападния бряг на острова и представлява уникално природно чудо, където горещи извори извират от пясъка и се смесват с хладната морска вода.
  7. Плаж Сан Монтано: Този дълъг пясъчен плаж е един от най-популярните на острова и предлага зашеметяваща гледка към Неаполитанския залив.
  8. Катедралата “Санта Мария Асунта”: Тази красива катедрала, разположена в градчето Иския Понте, датира от 14-и век и се отличава със зашеметяваща барокова архитектура.
  9. Giardini Ravino: Тази красиво оформена градина е дом на голямо разнообразие от средиземноморски растения, сукуленти и кактуси. В нея се намират също очарователно кафене и малка художествена галерия.
  10. Плаж Маронти: Това е един от най-дългите и популярни плажове на острова. Той се отличава с кристално чисти води, бял пясък и зашеметяваща гледка към околните хълмове.

Времето в Иския