Изола ди Капо Рицуто, Южна Италия

Изола ди Капо Рицуто (на италиански: Isola di Capo Rizzuto) е община в провинция Кротоне, Калабрия, Италия. Населението на града е около 15 000 души.

Въпреки името Isola (остров), градът е изцяло на континента. Има няколко теории за името, което може да произлиза от гръцката митология или да е поправка на гръцка дума. В географско отношение крайбрежният район на град Капо Ридзуто представлява полуостров. В останалата част основната историческа забележителност, мощната крепост от XVI в. в квартал Ле Кастела, се намира на парче земя, свързано със сушата с тесен провлак.

През 1977 г. археологът Доменико Марино открива и разкопава на носа Капо Пиколо обект с важни артефакти от ранната бронзова епоха II и средната бронзова епоха I-II с минойски произход, доказващи ранни търговски контакти между Източното Средиземноморие и Италия. Находките са изложени в Националния археологически музей в близкия град Кротоне.

Градът е част от защитената морска зона Capo Rizzuto.

Какво да Видим в Изола ди Капо Рицуто

  1. Замъкът Le Castella: Това е добре запазена средновековна крепост, построена от арагонците през 16 век. Тя е впечатляваща гледка и предлага красиви гледки към околното море и крайбрежието.
  2. Морски резерват Capo Rizzuto: Това е най-големият морски резерват в Италия и един от най-важните в Средиземноморието. Резерватът е дом на голямо разнообразие от морски обитатели, включително делфини, китове и морски костенурки.
  3. Фар на Изола ди Капо Рицуто: Построен в началото на 20-ти век, този фар е разположен на върха на скалист нос и предлага зашеметяваща гледка към морето и околния бряг.
  4. Capo Piccolo: Това е малък залив, разположен само на кратко разстояние от центъра на града. То е популярно място за плуване и слънчеви бани и предлага кристално чиста вода и красива гледка към околните скали.
  5. Археологически музей Кротоне: Този музей се намира в близкия град Кротоне и съдържа множество артефакти от древногръцкия град Кротоне. Той е завладяващ поглед към богатата история и култура на региона.
  6. Археологически парк Капоколона: В този парк се намират руините на древногръцки храм, посветен на Хера Лациния. Храмът е построен през V в. пр. н. е. и е един от най-важните археологически обекти в региона.
  7. Пиаца Кастело: Това е главният площад в Изола ди Капо Рицуто и на него се намират няколко исторически сгради, сред които кметството и църквата Сан Микеле. Това е чудесно място за отдих и потапяне в местната атмосфера.
  8. Spiaggia di Le Cannella: Това е един от най-красивите плажове в района, с чиста тюркоазена вода и мек златист пясък. Той е популярно място за плуване, слънчеви бани и гмуркане с шнорхел.
  9. Монте Канела: Това е малка планина, разположена в непосредствена близост до града. Тя е популярно място за пешеходен туризъм и предлага зашеметяващи гледки към околността.
  10. Соверето: Това е малко селце, разположено само на кратко разстояние от центъра на града. То е чудесно място за разходка и разглеждане на местните магазини и ресторанти, а освен това в него се намира красива стара църква.

Хотели в Изола ди Капо Рицуто

Времето в Изола ди Капо Рицуто