Гуардиареджа, Южна Италия

Гуардиареджа е малък планински град в провинция Кампобасо, Молизе, Южна Италия. Техен покровител е Сан Никола ди Бари, известен още като Свети Николай.

В древността е бил опорен пункт на самнитите и е завладян от римляните по време на самнитските войни (II в. пр. Хр.). По-късно получава правата на град.

Сегашното селище датира от времето на средновековното ломбардско херцогство Беневенто, когато тук е построен замък за защита на Кампокиаро.

През 1805 г. градът е засегнат от силно земетресение, което разрушава (буквално поглъща) намиращия се там замък в пропаст, отворила се при отделянето на билото от планината, към която някога е бил прикрепен.

Това събитие е основната причина за емиграцията от града, а днес “Пиаца Торонто” (Площад Торонто) се издига в памет на онези, които са изпратили помощ и подкрепа на онези, които са възстановили града. По време на Втората световна война в Канада и Съединените щати има огромен брой емигранти. В Торонто има голяма общност от гардиареги и всяка година се провежда пикник на гардиарегите.

Какво да Видим в Гуардиареджа

  1. Природният резерват Guardiaregia: Този резерват е защитена зона, която обхваща красивите планини, водопадите и езерата Матесе. Това е идеалното място за разходки, преходи или просто за наслаждаване на природата.
  2. Замъкът на Гуардиарегия: Този замък датира от Средновековието и е една от най-значимите забележителности в града. Построен е, за да защитава града от нашественици, а сега е популярна туристическа атракция.
  3. Църквата “Санта Мария Асунта”: Тази църква е зашеметяващ пример за барокова архитектура и в нея се намират красив олтар и фрески. Тя е задължителна за посещение от тези, които се интересуват от религиозна история и архитектура.
  4. Chiesa di San Giovanni Battista: църквата “Сан Джовани Батиста”: Тази църква е друг красив пример за барокова архитектура и се намира в сърцето на града. В нея са изложени зашеметяващи картини и скулптури и е задължителна за посещение от любителите на изкуството.
  5. Палацо Дукале (Palazzo Ducale): Този дворец някога е бил резиденция на херцозите на Сангро, а сега е музей, в който е представена историята на града и околния регион. Това е чудесно място за запознаване с културата и наследството на града.
  6. Конвенто ди Сан Франческо: Този манастир е основан през XIII в. и в него се намират зашеметяващи фрески и картини. Той е задължително място за посещение за тези, които се интересуват от религиозна история и изкуство.
  7. Музеят dell’Olio: Този музей е посветен на производството на зехтин и представя традиционните методи, използвани в региона. Това е чудесно място за запознаване с местната кухня и земеделските практики.
  8. Понте Борбонико: Този мост датира от XIX в. и е построен, за да свързва града с близкото село Кастел Сан Винченцо. Той е красив пример за инженерство и архитектура.
  9. Дворецът на пощите (Palazzo delle Poste): Тази сграда датира от началото на 20 век и е чудесен пример за архитектура в стил ар нуво. Понастоящем в нея се помещава местната поща и е задължителна за посещение от любителите на архитектурата.
  10. Пиаца дел Плебисчито: Този площад е сърцето на града и на него се намират няколко исторически сгради, сред които кметството и църквата “Санта Мария Асунта”. Той е чудесно място за отдих и възприемане на местната култура и атмосфера.

Хотели в Гуардиареджа

Времето в Гуардиареджа