Амалфи, Южна Италия

Амалфи е град в провинция Салерно, в регион Кампания, Италия, на Салернския залив. Разположен е в устието на дълбок пролом, в подножието на Монте Черето (1315 м), заобиколен от скали и спиращи дъха крайбрежни пейзажи. Град Амалфи е бил столица на морската република, известна като херцогство Амалфи, важна търговска дестинация в Средиземноморието между 839 г. и около 1200 г.

През 20-те и 30-те години на ХХ век Амалфи е популярно място за почивка на британската висша класа и аристокрация.

Амалфи е главният град на крайбрежието, на което е разположен, наречено Costiera Amalfitana (Амалфийско крайбрежие), и днес е важна туристическа дестинация заедно с други градове на същото крайбрежие, като Позитано, Равело и др. Амалфи е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Покровител на Амалфи е свети Андрей, апостолът, чиито мощи се съхраняват тук в катедралата на Амалфи (Cattedrale di Sant’Andrea/Duomo di Amalfi).

Амалфи е добре известен със средновековната си архитектура – катедралата Сант Андреа (Свети Андрей, XI в.) и манастирът Капучини, основан от амалфийския кардинал Пиетро Капуано, представят художественото течение, преобладаващо в Южна Италия по времето на норманите, с неговата тенденция да съчетава византийския стил с формите и острите линии на северната архитектура.

Какво да Видим в Амалфи

  1. Катедралата в Амалфи, известна още като Дуомо ди Сант’Андреа. Тази катедрала е от 11-и век и е красив пример за средновековна архитектура.
  2. Вила Руфоло – разположена в Равело, само на кратко разстояние от Амалфи, тази вила датира от 13-и век и е шедьовър на мавританската архитектура. Известна е с красивите си градини и зашеметяващата гледка към крайбрежието.
  3. Valle dei Mulini – в тази долина се намират руините на няколко средновековни фабрики за хартия, които някога са произвеждали висококачествена хартия, използвана в цяла Европа.
  4. Грота делло Смералдо е морска пещера, която се намира недалеч от Амалфи и е известна с красивата си зелена светлина, която се дължи на слънчевата светлина, отразяваща се от водата.
  5. Изумрудено крайбрежие (Изумруденият бряг) – участъкът от крайбрежието между Амалфи и Позитано е известен като Изумрудения бряг и е една от най-красивите и живописни части на региона. Това е чудесно място за спокойна разходка с кола или пешеходен туризъм.
  6. Пътеката на боговете – тази туристическа пътека предлага зашеметяващи гледки към крайбрежието и околните планини. Това е труден поход, но гледките си заслужават усилията.
  7. Музей на хартията – този музей в Амалфи разказва за историята на производството на хартия в региона и включва експонати за различните техники, използвани за производството на хартия.
  8. Пиаца дел Дуомо е оживен площад е сърцето на Амалфи е заобиколен от магазини, кафенета и ресторанти.
  9. Convento di Santa Rosa е бивш манастир, а сега е луксозен хотел. Посетителите му все още могат да видят красивата архитектура и да се наслаждават на зашеметяващите гледки от терасата му.
  10. Spiaggia Grande е плаж в Позитано, известен с кристално чистите си води.

Хотели в Амалфи

Времето в Амалфи