Накратко: на тази странница ще намерите повече информация за районите в Южна Италия. Кликнете на сините връзки, за да научите повече за всеки един от тях – главните градове, какво ги прави уникални, както и кога да ги посетите и какво да видите.

1. Молизе

Молизе е регион в Южна Италия. До 1963 г. той е част от регион Абруци и Молизе, заедно с регион Абруцо. Разделянето, което влиза в сила едва през 1970 г., прави Молизе най-младия регион в Италия. С площ от 4 438 кв. км той е вторият най-малък регион в страната след долината на Аоста и има население от 313 348 души (към 1 януари 2015 г.).

Регионът е разделен на две провинции, наречени по имената на съответните им столици Кампобасо и Исерния. Кампобасо е и като регионална столица.

На север Молизе граничи с Абруцо, на изток с Апулия, на запад с Лацио и на юг с Кампания. На североизток има 35 км пясъчна брегова линия, разположена на Адриатическо море и гледаща към островите Тремити.

Територията на Молизе е предимно планинска, като 55 % от нея е покрита с планини, а по-голямата част от останалата територия е покрита с хълмове, които се спускат към морето.

2. Апулия

Апулия е регион в Италия, разположен в южната полуостровна част на страната, граничещ с Адриатическо море на изток, Йонийско море на югоизток и пролива Отранто и Тарантския залив на юг. Районът обхваща 19 345 кв. км, а населението му е около 4 млн. души. Граничи с Молизе на север, Кампания на запад и Базиликата на югозапад.

Столицата на регион Апулия е Бари. Бреговата линия на Апулия е по-дълга от тази на всеки друг регион на континентална Италия. На север носът Гаргано се простира в Адриатическо море като “sperone” (“шпора”), а на юг полуостров Саленто образува “tacco” (“петата”) на италианския ботуш.

Най-високият връх в региона е Корнакия (1152 м надморска височина) в планината Дауниан, на север по протежение на Апенините. На територията на областта се намират два национални парка – Национален парк Алта Мургия и Национален парк Гаргано.

3. Кампания

Кампания е административен регион на Италия. Разположен е в югозападната част на Италианския полуостров и граничи с Тиренско море на запад. В Кампания се включват и малките Флегрейски острови.

Към 2018 г. населението на региона е около 5 820 000 души, което го прави третият по население регион в страната. Кампания е най-продуктивният регион в Южна Италия (и седмият в цялата страна) по БВП, а градската зона на Неапол е седмата по население в Европейския съюз.

В региона се намират 10 от 55-те обекта на ЮНЕСКО в Италия, като Помпей и Херкулан, Кралският дворец в Казерта, Амалфийското крайбрежие и историческият център на Неапол. Освен това планината Везувий е част от Световната мрежа на биосферните резервати на ЮНЕСКО.

Крайбрежните райони в региона са колонизирани от древните гърци между VIII и VII в. пр.н.е., като стават част от така наречената Магна Греция. Водещ град на Кампания по това време е Капуа, а Неапол е гръкоезичен.

Кампания е известна с гастрономията, музиката, архитектурата и наличието на археологически и антични обекти като Помпей, Херкулан, Оплонтис, Паестум, Аекланум, Стабии и Велия. Името на Кампания произлиза от латински език, тъй като римляните са познавали региона като Campania felix, което се превежда на български като “плодородна страна” или “щастлива страна”.

Природна красота на Кампания я прави изключително важна в туристическата индустрия, като град Неапол, Амалфийското крайбрежие, Везувий и островите Капри и Иския продължават да привличат туристи от цял свят година след година.

4. Базиликата

Базиликата , известна и с древното си име Лукания, е административен регион в Южна Италия, граничещ с Кампания на запад, Апулия на север и изток и Калабрия на юг. Има две брегови линии: 30-километров участък на Тиренско море между Кампания и Калабрия и по-дълга брегова линия по Тарантския залив между Калабрия и Апулия.

Регионът може да се разглежда като “подбедрицата” на Италия, като Калабрия е “пръстът”, а Апулия – “петата”. През 2010 г. населението наброява малко под 600 000 души. Столицата на региона е Потенца.

Регионът е разделен на две провинции: Потенца и Матера. Обикновено жителите му са известни като луканци, въпреки че този етноним би трябвало правилно да се отнася за населението на древна Лукания.

5. Калабрия

Калабрия, известна в древността като Брутиум, е регион в Южна Италия. Столицата на Калабрия е Катандзаро. Седалището на Регионалния съвет на Калабрия е в Палацо Кампанела в град Реджо Калабрия.

Регионът граничи на север с област Базиликата, на запад с Тиренско море, а на изток с Йонийско море.

Месинският проток го отделя от остров Сицилия. Демонимът на Калабрия е calabrese на италиански и calabrian на английски. В древността името Калабрия се е отнасяло, не както в днешно време, за върха на пръстите, а за върха на петата на Италия, от Тарентум на юг, регион, известен днес като Саленто.