Фолиньо, Централна Италия

Фолиньо е древен град в Италия, в провинция Перуджа, в източната част на Централна Умбрия, на река Топино, където тя напуска Апенините и навлиза в широката равнина на речната система Клитуно. Разположен е на 40 км югоизточно от Перуджа, на 10 км северносеверозападно от Треви и на 6 км южно от Спело.

Макар Фолиньо да е действаща епископия, една от гражданските ѝ енории, Сан Джовани Профиамма, е историческото място на бившата епископия Форо Фламинио, която остава латинска католическа титулярна епархия.

Железопътната гара на Фолиньо е част от главната линия от Рим до Анкона. Това я прави важен железопътен център, в който се намират депа за ремонт и поддръжка на влаковете от Централна Италия, поради което през Втората световна война е подложена на тежки съюзнически въздушни бомбардировки. Това е и причина за сравнително модерния ѝ облик, въпреки че в нея са запазени някои средновековни паметници.

След войната разположението на града в равнината и отново железопътните му връзки водят до значително разрастване на предградията със съпътстващите проблеми с трафика и замърсяването на въздуха, както и до сериозно засягане на умбийските влажни зони.

Какво да Видим в Фолиньо

  1. Палацо Тринчи – този средновековен дворец трябва да се види заради сложната му архитектура и завладяващата му история. Построен е през XIV в. и е бил резиденция на могъщото семейство Тринчи.
  2. Църквата “Сан Франческо” – В тази красива готическа църква се намират зашеметяващи фрески и произведения на изкуството, включително серия от фрески на известния художник Беноцо Гоцоли.
  3. Museo Civico – В този музей се съхранява фантастична колекция от произведения на изкуството и артефакти от Средновековието и Ренесанса, включително картини, скулптури и керамика.
  4. Piazza della Repubblica (Площад на републиката) – Този очарователен площад е сърцето на Фолиньо и е чудесно място за отдих, наблюдение на хората и похапване на сладолед или кафе.
  5. Абатство Сасовиво – Това живописно абатство се намира в непосредствена близост до Фолиньо и е заобиколено от красива природа. Това е чудесно място за спокойна разходка или пикник.
  6. Porta Romana – Тази впечатляваща римска порта датира от III в. от н.е. и е един от най-добре запазените примери за древноримска архитектура в региона.
  7. Църквата Санта Мария Инфрапортас – Тази древна църква датира от XII в. и е известна с красивите си фрески и сложни дърворезби.
  8. Виа Грамши – Тази очарователна улица е осеяна с магазини, кафенета и ресторанти и е чудесно място за пазаруване на сувенири или за хапване.
  9. Палацо Комунале – Тази историческа сграда е кметството на Фолиньо и се отличава с впечатляваща часовникова кула и красив вътрешен двор.
  10. Фонтана Маджоре (Fontana Maggiore) – Този красив фонтан се намира в сърцето на Фолиньо и е популярно място за снимки и наслада от гледката.

Хотели във Фолиньо

Какво е Времето във Фолиньо?