Флоренция, Централна Италия

Флоренция е столица на италианския регион Тоскана и на провинция Флоренция. Тя е най-населеният град в Тоскана с приблизително 370 000 жители.

Флоренция е известна със своята история. Център на средновековната европейска търговия и финанси и един от най-богатите градове по онова време, Флоренция се смята за родното място на Ренесанса и е наричана Атина на Средновековието. Бурната политическа история включва периоди на управление на могъщата фамилия Медичи, както и многобройни религиозни и републикански революции. От 1865 до 1871 г. градът е и столица на наскоро създаденото Кралство Италия.

Историческият център на Флоренция привлича милиони туристи всяка година, а през 2009 г. Euromonitor International класира града на 72-ро място в света по посещаемост с 1 685 000 посетители. През 1982 г. градът е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство. Благодарение на художественото и архитектурното наследство на Флоренция, Forbes счита града като един от най-красивите в света.

Във Флоренция се намират и многобройни музеи и художествени галерии, като галерия “Уфици” и двореца “Питти” и др. и все още оказва влияние в областта на изкуството и културата.

Флоренция е важен град и в областта на италианската мода, като се нарежда сред петдесетте най-големи модни столици в света; освен това тя е и основен национален икономически център, тъй като е туристически и промишлен център.

Какво да Видим в Флоренция

1. Дуомо – тази емблематична италианска забележителност е най-разпознаваемият символ на Флоренция и е задължителна за всеки, който посещава града.

2. Понте Векио – този очарователен средновековен мост се простира над река Арно и е дом на много традиционни магазини, в които се продават бижута, произведения на изкуството и сувенири.

3. Галерия Уфици – в нея се намират някои от най-великите произведения на ренесансовото изкуство на Микеланджело, да Винчи, Ботичели и др., които са една от най-старите и известни художествени галерии в Европа.

4. Палацо Пити – в този грандиозен дворец, който някога е бил дом на управляващата във Флоренция фамилия Медичи, сега се помещават няколко музея, посветени на произведения на изкуството от различни исторически епохи, както и обширната градина Боболи с прекрасна гледка към хоризонта на града.

5. Баптистерият “Сан Джовани” – построена през 1059 г., тази зашеметяваща осмоъгълна структура разполага с впечатляващи бронзови врати, проектирани от Гиберти, които изобразяват сцени от Библията – това я прави една от най-старите забележителности на Флоренция, която все още стои!

6. Църквата “Санта Кроче” – готическа църква от XIV в. е задължителна за всеки посетител, който се интересува от италианската история и култура.

7. Галерия “Академия” и статуята на Давид – в този прочут музей са изложени шедьоври на Микеланджело, като например емблематичната му скулптура “Давид” – едно от най-обичаните произведения на изкуството в Италия!

8. Базиликата “Санта Мария дел Фиоре” (Дуомо) – от 1434 г. посетителите могат да се насладят на панорамна гледка от терасата ѝ или да изкачат 414 стъпала, за да разгледат отблизо великолепния ѝ купол!

9. Пиаца делла Синьория  – разположен в съседство с Палацо дела Синьория (кметството от 13-ти век), този централен площад предлага много възможности да се потопите в местната култура, докато се любувате на скулптури като известната статуя на Персей на Челини или паметника на Джамболоня “Изнасилването на сабините”!

10. Пазар за хранителни стоки Mercato Centrale  – известен като Mercato di San Lorenzo , този оживен пазар за хранителни стоки предлага широка гама от пресни продукти , специализирани продукти , заведения за хранене и други – идеален за тези, които искат да опитат вкусна тосканска кухня!

Хотели в Флоренция

Времето в Флоренция