Фиуджи, Централна Италия

Фиуджи, наричан първоначално Антиколи ди Кампаня, придобива известност още през XIV в., когато папа Бонифаций VIII твърди, че минералната вода от близкия извор Фиуджи е излекувала камъните в бъбреците му.

Два века по-късно Микеланджело също възхвалява достойнствата на водата, която го излекувала от това, което той нарича “единственият вид камък, който не можех да обичам”. Скоро местната вода започва да се изпраща в бутилки на всички кралски особи в Европа. Едва в началото на XX в. става модерно да се правят поклоннически пътувания до курортни градове и именно по това време кралят на Италия преименува Антиколи в чест на най-прочутата му забележителност – водата на Фиуджи.

От XVI до XIX в. Фиуджи и много от близките хълмисти градчета са част от Папската държава. За разлика от своите съседи, Антиколи ди Кампаня е осигурявал източник на приходи чрез продажбата на чудодейната си вода и затова често е бил “даряван” на благороднически семейства в замяна на извършени услуги. Понякога тези аристократи не си правели труда да посещават града, но винаги изпращали делегат, който да се увери, че нито една или само няколко от печалбите не остават в града. Тези външни лица от висшата класа бавно покривали оригиналните средновековни стени с боядисана мазилка, подобна на тази, която се среща в днешен Рим, променяйки облика на града. Днес много активна група от местни жители бавно възстановява каменните фасади в опит да върне града към средновековния му вид.

Източникът на Acqua di Fiuggi (“Водата на Фиуджи”) минава през древни вулканични залежи в планината Ерници, която има екосистема, исторически непроменена от човека. В Европа тя е класифицирана като олигоминерална вода и е доказано, че съдържа определени компоненти от групата на “хуминовите вещества”, които, както се твърди, придават на водата нейните здравословни свойства. Доказано е, че Fiuggi е ефективна при разграждането и отмиването на камъни в бъбреците от организма и спомага за подобряване на бъбречната функция.

Водата Fiuggi е акредитирана от Италианския национален здравен институт за стимулиране на бъбреците и подпомагане на разграждането и разтварянето на камъни в бъбреците. Проведени са различни медицински изследвания, публикувани в италиански научни списания, в които се посочват доказателства, че Fiuggi е полезна за разтваряне на камъни в бъбреците и за подобряване на бъбречната функция.

Какво да Видим във Фиуджи

  1. Fonte Bonifacio VIII: Това е основният извор във Fiuggi, за който се смята, че има лечебни свойства. Той е и източникът на известната минерална вода в града.
  2. Chiesa di Santa Maria Assunta: Това е красива църква, разположена в историческия център на Фиуджи. Построена е през XVII в. и се отличава със зашеметяващи фрески и произведения на изкуството.
  3. Терме ди Фиуджи: Тези термални бани са една от основните забележителности във Фиуджи. В тях се предлагат разнообразни процедури и терапии, като се използва естествената минерална вода на града.
  4. Parco di Bonifacio VIII: Това е прекрасен парк, разположен в сърцето на град Фиуджи. Той разполага с пешеходни алеи, малко езеро и детска площадка.
  5. Palazzo dei Papi: Тази историческа сграда датира от XIV в. и някога е била използвана като лятна резиденция на папите. Днес тя е музей и културен център.
  6. Фонтанът на площад Тренто и Триест (La Fontana di Piazza Trento e Trieste): Това е красив фонтан, разположен на главния площад на Фиуджи. Построен е през 30-те години на миналия век и е популярно място за снимки.
  7. Museo della Civilta’ Contadina: Това е музей, посветен на селската култура и традициите на региона Лацио. В него са изложени експонати, посветени на селското стопанство, занаятчийството и народното изкуство.
  8. Piazza Spada: Това е друг очарователен площад във Фиуджи, на който има цветни сгради, кафенета на открито и малък пазар.
  9. Вила Джулия: Тази историческа вила някога е била собственост на влиятелното семейство Чиги, а сега е културен център и място за провеждане на събития. Тя разполага с красиви градини и зашеметяваща гледка към околността.
  10. Грота ди Колепардо: Това е очарователна естествена пещера, разположена на около 15 км от Фиуджи. Тя включва подземни езера, сталактити и сталагмити и е популярно място за обиколки с екскурзовод.

Хотели във Фиуджи

Времето във Фиуджи