Фано, Централна Италия

Фано е древен град в Марке, известен като Fanum Fortunae по името на храма на Фортуна, който се намирал там. Първото му споменаване в историята е от 49 г. пр.н.е., когато Юлий Цезар го владее заедно с Пизаурум и Анкона. Цезар Август създава колония и построява стена, някои части от която са запазени. През 2 г. от н.е. Август построява и арка (която все още стои) на входа на града.

През януари 271 г. римската армия разгромява аламаните в битката при Фано, която се провежда на брега на река Метауро.

Фано е разрушен от остготите на Витигес през 538 г. Той е възстановен от византийците и става столица на морския Пентаполис (“Петте града”), който включва още Римини, Пезаро, Сенигалия и Анкона. През 754 г. франкските крале го даряват на Светия престол.

Малатестите стават господари на града през 1356 г. с Галеото I Малатеста, който номинално е само викарий на папите. Сред останалите, Пандолфо III пребивава в града. При сина му, известния кондотиеро Сигисмондо Пандолфо Малатеста, Фано е обсаден от папските войски под командването на Федерико III да Монтефелтро и е върнат на папската администрация. По-късно градът е част от краткотрайната държава на Чезаре Борджия, а след това – от херцогство Делла Ровере в Марке.

По време на Наполеоновите войни е подложен на тежки набези. През Първата световна война Фано е бомбардиран няколко пъти от австро-унгарския флот. По време на Втората световна война е бомбардиран от съюзнически самолети. Когато нацистите се изтеглят от града, те разрушават всички камбанарии в града.

Какво да Видим във Фано

  1. Арката на Август: Този древноримски паметник е символ на града и датира от 9 г. след Христа. Тя е перфектен пример за римска архитектура и е задължителна за посещение от любителите на историята.
  2. Катедралата на Фано: Тази красива катедрала, известна още като базиликата Сан Фортунато, е една от основните забележителности в града. Тя има впечатляващ интериор и зашеметяващи произведения на изкуството.
  3. Палацо Малатестиано: Този красив дворец е ярък пример за ренесансова архитектура и се отличава със зашеметяващ двор и богато украсен интериор.
  4. Римски амфитеатър: Този древен римски амфитеатър датира от 2 век след Христа и се намира в сърцето на Фано. Това е един от най-добре запазените амфитеатри в региона Марке.
  5. Пиаца XX Settembre: Този оживен площад е сърцето на града и е заобиколен от красива архитектура, кафенета и ресторанти.
  6. Фонтанът “Фортуна”: Този зашеметяващ бароков фонтан е построен през XVIII в. и включва красиви скулптури на морски същества и митологични фигури.
  7. Плажовете на Фано: Фано разполага с красиви плажове, които са идеални за плуване, слънчеви бани и водни спортове. Най-известните от тях са Лидо и Сасония.
  8. Palazzo della Ragione: Този красив дворец се намира в сърцето на историческия център и се отличава с красива архитектура и зашеметяващ интериор.
  9. Museo Civico: В този музей се съхранява колекция от артефакти от римския и средновековния период и се представят експонати за местната история, изкуство и култура.
  10. Рибен пазар във Фано: Рибният пазар на Фано е задължително място за посещение от любителите на морски дарове. Той се намира в историческия център и предлага голямо разнообразие от пресни морски дарове.

Хотели във Фано

Времето във Фано