Торторето, Централна Италия

Торторето е крайбрежен град в провинция Терамо, регион Абруцо, Италия.

Той има две отделни части. Старият град е разположен на хълм, недалеч от Адриатическо море. Новата част, обикновено наричана Tortoreto Lido, е крайбрежна и се намира до SS 16.

До Торторето може да се стигне с директна железопътна линия или със самолет до летище Пескара, след което се пътува на 45 км на север.

Името на града се дължи на голямото присъствие на костенурки ( tortore ) през Средновековието .

Папа Григорий I отбелязва в едно свое писмо голямият им брой, които са живеели в този район. След многобройни варварски нашествия градът бил “преместен” на върха на хълм и започва да се нарича Turturitus или Turturetum и в крайна сметка сегашното наименование Tortoreto навлиза в обща употреба.

Какво да Видим в Торторето?

 1. Плаж Tortoreto Lido: Насладете се на красивия бял пясък и кристално чистите води на този зашеметяващ плаж. Той е идеален за плуване, слънчеви бани и релаксация.
 2. Chiesa di San Nicola di Bari: Тази красива църква се намира в сърцето на Торторето и е задължителна за посещение от всеки, който се интересува от история и архитектура.
 3. Palazzo dei Duchi di Acquaviva: Този зашеметяващ дворец е построен през XVI в. и сега е дом на общинските служби. Дворецът е отворен за посетители и предлага поглед към богатата история на Торторето.
 4. Museo Civico Archeologico: Този археологически музей е посветен на историята на Торторето и околността. В него са изложени артефакти от праисторическия, римския и средновековния период.
 5. Вила Монтана: Тази историческа вила е построена през XVIII в. и сега е музей. Тя разполага с красиви градини и зашеметяваща гледка към околността.
 6. Торе ди Карло V: Тази историческа кула е построена през XVI в. и е била използвана като наблюдателна кула за защита от пиратски нападения. Сега тя служи като културен център и е домакин на събития през цялата година.
 7. Площад Централе: Този красив площад се намира в сърцето на Торторето и е идеалното място за отдих и наслаждаване на местната култура. Той е заобиколен от магазини, кафенета и ресторанти.
 8. Parco della Costa dei Trabocchi: Този красив парк предлага зашеметяващи гледки към крайбрежието и е чудесно място за разходка или колоездене. В него се намират и няколко trabocchi – традиционни дървени платформи за риболов, които са уникални за тази част на Италия.
 9. Lungomare Sud: Тази красива крайбрежна алея се простира покрай бреговата линия и предлага зашеметяващи гледки към морето. Това е идеалното място за спокойна разходка и наслаждаване на свежия морски въздух.
 10. Acquapark Onda Blu: Този воден парк е идеален за семейства и предлага разнообразие от водни пързалки, басейни и атракции. Това е чудесно място за разхлаждане в горещ летен ден.

Какво да Правим в Торторето

 1. Направете си обиколка с лодка: Насладете се на красивото крайбрежие на Торторето и околностите, като се разходите с лодка.
 2. Опитайте местната кухня: Опитайте от вкусните морски дарове и други местни ястия, които са уникални за региона Абруцо.
 3. Посетете културно събитие: В Торторето се провеждат различни културни събития през годината, включително музикални фестивали, художествени изложби и панаири на храните.
 4. Пазарувайте: Разгледайте многобройните магазини и бутици в Торторето, които предлагат всичко – от местни занаяти до дизайнерски дрехи.
 5. Посетете винарна: В района има няколко винарни, които предлагат дегустации и обиколки.
 6. Вземете участие в курс по готварство: Научете се да приготвяте традиционни италиански ястия от местен готвач.
 7. Отидете на пешеходен туризъм: В околностите на Торторето има красиви пътеки, които предлагат зашеметяващи гледки.
 8. Направете си еднодневна екскурзия: Разгледайте близките градове в област Абруцо, включително Пескара, Л’Акуила и Сулмона.
 9. Посетете спортно събитие: Торторето има няколко спортни отбора, включително професионален баскетболен отбор, а посещението на мач е чудесен начин да се запознаете с местната култура.
 10. Отпуснете се на плажа: Независимо дали предпочитате слънчевите бани, плуването или просто да се излежавате на сянка, красивите плажове на Торторето са идеалното място да се отпуснете и да се насладите на средиземноморския климат.

Хотели в Торторето

Времето в Торторето