Торджано, Централна Италия

Торджано или Torgiano е община в провинция Перуджа, регион Умбрия, Италия, разположена на около 10 км югоизточно от Перуджа.

Торджано граничи със следните общини: Бастия Умбра, Бетона, Дерута, Перуджа.

Торджано е първата винарска област в Умбрия, която получава знака DOC (наименование за произход) през 1968 г. През 1990 г. Vino Torgiano е сертифицирано и като DOCG (гарантирано наименование за произход). Градът е член на Strada dei Vini del Cantico.

Други известни продукти от Торджано са зехтинът, теракотата, дантелата и бродерията.

Един от най-изобретателните и прогресивни винопроизводители в Торджано, Giorgio Lungarotti, заедно със съпругата си Maria Grazia, създава фондация, която е зад Музея на виното, който е открит през 1974 г. Музеят на маслиновото масло в Торджано също е част от фондация “Лугароти”.

В Торджано има градски футболен отбор, наречен AC Torgiano, съставен от деца, които са жители на самия град. Момчетата, които играят в отбора, са големи приятели и включват работата в екип в ежедневните си тренировки.

Какво да видим в Торджано?

 1. Музей на виното – музеят на виното е една от основните забележителности в Торджано и предлага на посетителите възможност да се запознаят с историята и културата на виното в региона.
 2. Музей на зехтина – този музей представя процеса на производство на зехтин, основен продукт на италианската кухня, както и значението на маслиновите горички за местната икономика.
 3. Пинакотека Комунале – музей, в който са представени произведения на изкуството на известни италиански художници като Перуджино, Пинтурикио и Росо Фиорентино.
 4. Църквата “Сан Бартоломео” – тази църква датира от 12 век и разполага със зашеметяващи фрески и произведения на изкуството.
 5. Замъкът Торджано – този древен замък предлага поглед към средновековното минало на града и предлага панорамна гледка към околността.
 6. Светилището на Мадона дела Стела – религиозен обект, разположен в покрайнините на града с красиви гледки към умбрийския пейзаж.
 7. Torre Baglioni – тази кула е една от малкото останали структури от древните стени, които някога са обграждали Торджано.
 8. La Strada del Vino – пътят на виното е живописен път, който превежда посетителите през хълмовете и живописните лозя на винения регион Умбрия.
 9. Паркът на Цистерна – този парк е чудесно място за отдих и наслада на открито, с места за пикник и туристически пътеки.
 10. Палацо Грациани-Балиони – този дворец от 16-ти век сега служи за кметство, но посетителите все още могат да се възхищават на впечатляващата му архитектура и зашеметяващите фрески.

Какво да Правим в Торджано?

 1. Дегустация на вино – с многото си лозя и винарни Торджано е идеалното място да се отдадете на дегустация на вино и да научите повече за местните сортове.
 2. Дегустация на зехтин – освен с виното, Торджано е известен и с висококачествения си зехтин, който може да бъде опитан и закупен в местните магазини и пазари.
 3. Класове по готварство – вземете участие в клас по готварство и се научете да приготвяте традиционни умбрийски ястия с помощта на местни съставки.
 4. Лов на трюфели – Умбрия е известна със своите трюфели и посетителите могат да се включат в екскурзия за лов на трюфели, за да научат повече за този деликатес.
 5. Колоездене – наемете велосипед и разгледайте красивата природа около Торджано, като се насладите на хълмовете, маслиновите горички и лозята.
 6. Пешеходен туризъм – в района има няколко пешеходни маршрута, които варират от леки разходки до по-предизвикателни преходи през хълмовете и горите.
 7. Фестивали – Торджано е домакин на няколко фестивала през годината, на които се празнува всичко – от вино и зехтин до музика и културни традиции.
 8. Занаятчийски работилници – посетете местните занаятчийски работилници, за да видите традиционни занаяти като керамика, дървообработване и тъкачество, които се изработват от опитни майстори.
 9. Посещение на близките градове – Торджано се намира в сърцето на Умбрия и има много близки градове, които да разгледате, включително Перуджа, Асизи и Спело.
 10. Отпуснете се и се насладете на пейзажа – със своята спокойна обстановка и зашеметяващи гледки Торджано е идеалното място да забавите темпото, да се отпуснете и да се потопите в красотата на италианската провинция.

Хотели в Торджано

Времето в Торджано