Тоди, Централна Италия

Тоди е град в провинция Перуджа (регион Умбрия) в Централна Италия. Разположен е на висок хълм с изглед към източния бряг на река Тибър, откъдето се откриват спиращи дъха гледки във всички посоки.

През 90-те години на миналия век Ричард С. Ливайн, професор по архитектура в университета в Кентъки, описва Тоди като модел на устойчив град заради мащаба му и способността му да се преоткрива във времето. След това италианската преса нарича Тоди най-приятния за живеене град в света.

Какво да Видим в Тоди?

 1. Пиаца дел Пополо е главният площад в Тоди, заобиколен от средновековни сгради и с красив фонтан в центъра.
 2. Палацо дел Пополо едворец, построен през XIII в. и служи за седалище на градската управа. Днес в него се помещават музей и художествена галерия.
 3. Катедралата на Тоди, известна още като Дуомо, е красива романска църква със зашеметяващ розов прозорец и впечатляващи фрески.
 4. Църквата “Сан Фортунато” е една от най-важните църкви в Тоди, с красива фасада и впечатляващ интериор с фрески и мраморен олтар.
 5. Гражданския музей се намира на Palazzo del Priori и включва колекция от произведения на изкуството и артефакти от историята на града, включително средновековна керамика и римски артефакти.
 6. Рока ди Тоди е древна крепост, построена през XIV в., предлага зашеметяваща гледка към околността и самия град.
 7. Chiesa di Santa Maria della Consolazione е църква, построена в ренесансов стил, която се намира в непосредствена близост до Тоди и е известна с красивия си купол.
 8. Орвието е близък град, който си заслужава да бъде посетен заради зашеметяващата си готическа катедрала, подземните пещери и красивото разположение на хълма.
 9. Чивита ди Баньореджо е малко средновековно селце, разположено на върха на хълм, до което се стига само по пешеходен мост. Известно е с живописната си обстановка и старинната си архитектура.
 10. Джаз фестивал в Умбрия – ако посещавате Тоди през юли, не пропускайте Джаз фестивала в Умбрия, който събира музиканти от цял свят за една седмица концерти и събития.

Какво да Правим в Тоди?

 1. Разгледайте историческия център – разходете се из историческия център на Тоди и се насладете на средновековната архитектура, тесните улички и живописните алеи.
 2. Опитайте местната кухня, която включва ястия като трюфели, диво прасе и ръчно приготвена паста, придружени от вкусни местни вина.
 3. Посетете концерт – вижте програмата на Teatro Comunale di Todi, в който се провеждат концерти и представления през цялата година.
 4. Разходете се покрай старинните стени на Тоди, от които се открива зашеметяваща гледка към околността.
 5. Посетете фермерския пазар на Пиаца дел Пополо, за да опитате местни сирена, сушени меса и пресни продукти.
 6. Вземете участие в кулинарен курс и се научете се да готвите като местен жител в кулинарен клас, където можете да се научите да приготвяте паста, пица и други традиционни ястия.
 7. Посетете винарна – разгледайте лозята и опитайте вината на региона с посещение на местна винарна.
 8. Отидете на пешеходен или велосипеден туризъм – направете поход или разходка с велосипед из красивата природа на Умбрия, която предлага зашеметяващи гледки и възможност да опознаете природните красоти на района.
 9. Посетете фестивал в Тоди се провеждат редица фестивали през годината, включително Фестивалът в Тоди, който включва концерти и изпълнения на международни музиканти.
 10. Отпуснете се в термален СПА център – oткъснете се от разглеждането на забележителности и се отпуснете в някой от термалните СПА центрове в района, които предлагат редица процедури и съоръжения за пълноценна релаксация.

Хотели в Тоди

Времето в Тоди