Терачина, Централна Италия

Терачина (Terracina) е италиански град в провинция Латина, разположен на брега на морето, на 56 км югоизточно от Рим по Via Appia (76 км с влак). Мястото е обитавано непрекъснато от древността.

Катедралата в Терачина е вградена в храм на Рома и Август, част от чиято странична стена все още се вижда. Сградата е осветена през 1074 г., а през XII и XVIII в. е обновявана.

Инкрустираното преддверие е предшествано от стълбище с осемнадесет стъпала и е поддържано от десет древни колони, почиващи върху лежащи лъвове, с мозаечен фриз върху тях, изработен от сицилианско-нормандски майстори през XII в.

Тухлената камбанария в готическо-романски стил има малки колони с малки заострени арки и ислямска майолика по стените. В интериора има амвон в стил Космат, поддържан от древни колони, опиращи се на лъвове, пасхален свещник от 1245 г. и паваж от същия период със зверове и дракони.

Вдясно от Дуомо се намира готическият Палацо Вендити (Palazzo Venditti) от първата половина на XIV век. Наблизо се намира и Torre Frumentaria (“Кулата на пшеницата”, XIII в.), в която сега се помещава Музеят Пио Капони.

Градските стени се състоят от византийски и средновековни кули, които са в стил, подобен на този в Константинопол. Отвъд трипосочното кръстовище, до Porta Nuova, се намира замъкът Франджипан или Rocca Traversa, който през 1202 г. става символ на свободата на Терачина. Той е повреден от съюзническите бомби на 4 септември 1943 г.

Други църкви са тези на Анунциата (XIII в., с украсен архитрав над портала от майстор Андрей от Приверно), Сан Доменико (издигната през първите десетилетия на XIII в. и разширена през 1298 г.) и Сан Франческо (1222 г.), която следва готическия цистерциански стил на абатството във Фосанова.

Много римски руини са разкрити едва след бомбардировките през Втората световна война. Те включват арка от квадрифрон, която е служила за вход към форума. Все още могат да се видят две арки в добро състояние, широки 6,4 на 6,34 метра. Под арката се намира добре запазен участък от древния път Via Appia.

Над града се намират няколко масивни терасовидни платформи за поддържане на сгради; те може би принадлежат към римския период, а последните – дори към Империята. Върхът на носа, с височина 227 м, се достига по Via Appia, която е обградена от гробници и от останки от древна защитна стена с кръгли кули, така наречената Cinta Sillana (някога приписвана на Теодорих, но датираща от първите десетилетия на I в. пр. н. е.).

Нан върха има масивна тераса, поддържана от аркади от изящен opus incertum (древноримска строителна техника, при която се използват неодялани камъни с неправилна форма) от всички страни, с изключение на източната, и от която се открива великолепна гледка към морето, към крайбрежието и към Понтийските блата.

На терасата се намирал храмът от коринтски тип, традиционно приписван на Юпитер Анхур (I в. пр. Хр.), с размери около 35 на 20 м (115 на 66 фута). Килията е украсена отвътре с полуколони и има пиедестал за статуята на Юпитер, който би трябвало да е бил почитан тук като бог.

Това се потвърждава от откриването на многобройни оловни фигурки, подобни на тези, направени по-късно за къщички за кукли, във фависите на изток от храма. Вътрешната килия е с размери 13 на 14 метра с по 6 полуколони от всяка страна. Напоследък обаче твърдението, че храмът е в чест на Юпитер се поставя под въпрос поради откриването на надписи, посветени на Венера.

Във външната част на храма се намира “оракулът” – своеобразна четириъгълна основа с отвор, от който, застанали в пещера, жреците съобщавали отговорите на въпросите на вярващите. Вляво от тази голяма постройка се намира Малкият храм, вероятно обществена сграда, която е била построена малко по-рано от първата.

Масивни останки от друг храм – Капитолия, с размери 16,5 на 16 метра, с килии 9,5 на 4,5 метра, се намират на улицата, започваща от Палацо Вендити. Храмът е построен е в средата на I в. пр. н. е. и е посветен на Капитолийската триада на Юпитер, Юнона и Минерва.

От долния град край пристанището, в който е имало обществени сгради от императорския период (амфитеатър, бани и др.) не е останало много, мястото му сега е заето главно от нов квартал, построен от папа Пий VI. От древното пристанище, построено от Антонин Пий, са останали незначителни останки и то е до голяма степен затлачено. В близост до него се намира малкото съвременно пристанище. Близо до амфитеатъра през 1838 г. е намерен прочутият мраморен бюст на Софокъл, който сега се намира в Латеранския музей в Рим.

Общината Terracina включва значителна територия на северозапад като значителна част са пасища и обработваеми земи. Древният акведукт, по който се доставя вода на около 55 км от склоновете на хълмовете Волски, е ремонтиран и се използва.

На около 5 км северозападно, в подножието на Монте Леано, се е намирало светилището на нимфата Ферония, където е свършвал каналът, следващ Via Appia през блатата.

По протежение на тези три километра от Via Appia има многобройни древни гробници, а плодородната долина на североизток е била гъсто населена в римско време.

Какво да Видим в Терачина?

 1. Храмът на Юпитер Анксур – този древноримски храм е разположен на върха на хълм и има невероятна панорамна гледка към околността.
 2. Катедралата “Сан Чезарео” – тази красива романска катедрала е посветена на светеца-покровител на Терачина и имам много изящни фрески и произведения на изкуството.
 3. Старият град – разходете се из тесните улички на историческия център, за да откриете за себе си древното минало и очарователната архитектура на Терачина.
 4. Археологически музей – запознайте се с богатата история и археология на Терачина в този музей, в който се съхраняват красиви експонати и артефакти от древноримската епоха.
 5. Пиаца дел Муницио, който се намира в центъра на Терачина е заобиколен от исторически сгради и паметници и си заслужава да бъде посетен.
 6. Пристанището на Терачина, заради рибарските лодки, които идват и заминават. Също така, насладете се на оживената атмосфера на крайбрежието.
 7. Санта Мария а Пиаца –  тази красива църква от 12-и век се намира в центъра на Терачина. Това, което я прави уникална са фреските.
 8. Палацо Браски е дворец, който някога е бил резиденция на благородническото семейство Браски, а сега в него се помещават кметството и музей.
 9. Вилата на Тиберий  е разположена в непосредствена близост до Терачина. Тази древноримска вила някога е била любимо място на император Тиберий. Ако я посетите, обърнете внимание на красиви мозайки и фрески.
 10. Монте Джове е планина, от която се откриват спиращи дъха гледки към бреговата линия и околността. Тя е популярно място за пешеходен туризъм и дейности на открито.

Какво да Правим в Терачина?

 1. Посетете храма на Юпитер Анхур – исторически римски храм, разположен на върха на хълм, от който се открива зашеметяваща панорамна гледка към околността.
 2. Разглеждане на Стария град – Разходете се по тесните улички на историческия център, за да откриете древното минало на града и очарователната му архитектура.
 3. Слънчеви бани на плажа – Терачина разполага с красив пясъчен плаж, който се простира на километри по протежение на брега, което го прави идеалното място за почивка и слънчеви бани.
 4. Опитайте местните морски дарове – Терачина е известна с вкусните си морски дарове, така че не забравяйте да опитате някои от ястията от прясна риба в някой от местните ресторанти.
 5. Посетете катедралата “Сан Чезарео” – зашеметяващ пример за романска архитектура, тази църква е посветена на светеца-покровител на града и разполага с красиви фрески и произведения на изкуството.
 6. Обиколка с лодка – Разгледайте крайбрежието и близките острови с обиколка с лодка.
 7. Посетете културно събитие – Терачина е домакин на различни културни събития през годината, като концерти, фестивали и изложби, които дават представа за оживената културна сцена на града.
 8. Разходка по пристанището – добър начин да разберете животът на част от местните жители. А също така и да си купите прясно уловена риба.
 9. Разходка в близките планини – околните планини предлагат красиви туристически пътеки, по които да се насладите на спиращи дъха гледки към крайбрежието и околностите.
 10. Посетете Археологическия музей на Терачина – запознайте се с богатата история и археология на града в този музей, в който са изложени много експонати и артефакти от древноримската епоха.

Хотели в Терачина

Времето в Терачина