Сполето, Централна Италия

Сполето е разположен на източния клон на Via Flaminia, който се разклонява на два пътя при Нарни и се събира отново при Forum Flaminii, близо до Фолиньо. Древен път е минавал оттам и към Нурсия. Понте Сангинарио от I в. пр. н. е. все още съществува. Форумът/площадът се намира под днешния пазар.

Разположен в началото на голяма и широка долина, заобиколена от планини, Сполето отдавна заема стратегическо географско положение. Изглежда, че е бил важен град за първоначалните племена умбри, които през V в. пр. н. е. построяват стени около селището си, някои от които се виждат и днес.

Първото историческо споменаване на Сполето е за основаването на колония там през 241 г. пр.н.е.; а според Цицерон то все още е colonia latina in primis firma et illustris: латинска колония през 95 г. пр.н.е. След битката при Тразименското езеро (217 г. пр. Хр.) Сполетиум е нападнат от Ханибал, който е отблъснат от жителите му.

По време на Втората пуническа война градът е съюзник на Рим. Пострадал е значително по време на гражданските войни на Гай Марий и Сула. Последният, след победата си над Марий, конфискува територията на Сполетий (82 г. пр. Хр.).

По време на империята изглежда отново процъфтява, но не се споменава често в историята. Марциал говори за неговото вино. Аемилиан, който бил провъзгласен за император от войниците си в Моезия, бил убит от тях тук на път от Рим (253 г.), след три или четири месеца управление.

Рескриптите на Константин (326 г.) и Юлиан (362 г.) са датирани от Сполето. Основаването на епископския престол датира от IV в.

За ранните мъченици на Сполето се носят легенди, в едно писмо до епископ Цецилиан от папа Либерий през 354 г. е първото му историческо споменаване. Благодарение на високото си положение Сполето е важна крепост по време на вандалските и готските войни; стените му са разрушени от Тотила.

По времето на лангобардите Сполето става столица на независимо херцогство – херцогство Сполето (от 570 г.), а неговите херцози управляват значителна част от Централна Италия. През 774 г. става част от Свещената римска империя.

Няколко от херцозите му, главно в края на IX в., се издигат до короната на тази империя. Заедно с други ленове е завещан на папа Григорий VII от могъщата графиня Матилда Тосканска, но известно време се бори да запази независимостта си.

През 1155 г. е унищожен от Фридрих Барбароса. През 1213 г. той е окончателно окупиран от папа Григорий IX. По време на отсъствието на папския двор в Авиньон той става жертва на борбите между гвелфи и гибелини, докато през 1354 г. кардинал Алборноз отново го поставя под властта на папските държави.

След завладяването на Италия Сполето става столица на краткотрайния френски департамент Тразимен, който се връща към папските държави в рамките на пет години. През 1860 г., след доблестна защита, Сполето е превзет от войските, които се борят за обединението на Италия.

Тук е роден Джовани Понтано, основател на Академията Понтаниана в Неапол. Друго дете на Сполето е Франциск Посенти, който получава образованието си в йезуитско училище и чийто баща е папски асесор. По-късно Франциск постъпва при пасионистите и неговото име става Свети Гавраил от Дева Мария на Скърбите.

Какво да Видим и Правим в Сполето?

  1. Посетете катедралата в Сполето (Cattedrale di Santa Maria Assunta) – романска църква с красиви фрески и мозайки.
  2. Разходете се из историческия център на Сполето и посетете Палацо Комунале (Palazzo Comunale) – средновековен дворец с красива часовникова кула.
  3. Разгледайте Римския театър (Teatro Romano) и близкия Археологически музей, в който са изложени артефакти от римската епоха.
  4. Посетете Рока Алборноциана (Rocca Albornoziana) – средновековна крепост, от която се открива панорамна гледка към града.
  5. Разходете се по Ponte delle Torri – средновековен акведуктен мост, който се простира над дълбоко дефиле.
  6. Посетете базиликата “Сан Салваторе” – красива църква с апсида във византийски стил и красиви фрески.
  7. Направете си екскурзия до близкия природен резерват Монтелуко – красиво място с туристически пътеки и живописни гледки.
  8. Посетете Palazzo Collicola Arti Visive – музей на съвременното изкуство, който се намира в красив ренесансов дворец.
  9. Разгледайте подземните римски руини Domus Romana и Cripta di San Gregorio.
  10. Посетете фестивала в Сполето – известен летен фестивал на изкуствата, който включва музикални, театрални и танцови представления.

Хотели в Сполето

Времето в Сполето