Сперлонга, Централна Италия

Сперлонга е крайбрежен град в провинция Латина, Италия, на половината път между Рим и Неапол. Най-известен е с древноримската морска пещера, открита на територията на вилата на Тиберий, в която се намират важните и впечатляващи Скулптури от Сперлонга, които са изложени в музей.

Околните градове включват Терачина на запад, Фонди на север, Итри на североизток и Гаета на изток. Сперлонга е предимно туристически град, благодарение на своите плажове – дълъг плаж от западната страна, стигащ до Терачина, и поредица от къси плажове и скалисти скали от източната страна към Гаета.

Основната културна забележителност на Сперлонга е музеят, издигнат на територията на бившата вила на Тиберий, в който са показани скулптурните групи, открити в пещерата, посветена на делата на Одисей. Според Тацит и Светоний покривът на гробницата се срутил, докато Тиберий вечерял, и Сеян се втурнал да спасява Тиберий, за което Тиберий в знак на благодарност го повишил в длъжност, поставяйки началото на своя възход към властта. След 26 г. Тиберий се премества на Капри.

Вилата на Тибериус включвала пещерата, в която били открити някои скулптури, които сега се намират в музея. Те изобразявали нападението на Сцила срещу кораба на Одисей, ослепяването на Полифем, кражбата на Паладиума и Одисей, който вдига трупа на Ахил.

Творбите са приписани на родоските скулптори Агесандър, Атенедорос и Полидорос и се смята, че са същите автори на групата статуи “Лаокоон и неговите синове”. И все пак е спорно дали това са същите художници. Някои учени смятат, че те са свързани, но не са едни и същи хора; с изключение на Атенедорос (II), който е последният, записан като художник на групата “Лаокоон”, но първият, записан за серията “Сцила” – което предполага, че той е бил най-младият по време на създаването на групата “Лаокоон”, но най-възрастният художник, работил върху групата “Сцила”.

Какво да Видим в Сперлонга?

Ето някои от най-интересните неща, които можете да видите и правите в Сперлонга:

  1. Плажът на Сперлонга е една от най-популярните атракции в Сперлонга. Посетителите могат да правят слънчеви бани, да плуват и да се наслаждават на различни водни спортове.
  2. Torre Truglia е наблюдателна кула, построена през 16-ти век за защита от пирати. От нея се открива зашеметяваща гледка към морето и околността.
  3. Вилата на Тиберий – тази древна вила се намира в покрайнините на Сперлонга и е построена по времето на Римската империя. Сега тя е музей и разполага с няколко експоната, които представят историята на вилата и околността.
  4. Старият град – историческият център на Сперлонга представлява лабиринт от тесни улички и очарователни алеи, които водят до красиви площади и спиращи дъха гледки към морето. Посетителите могат да се насладят на многобройните магазини, ресторанти и кафенета в града.
  5. Грота ди Тиберио: Това е пещера, която се намира на плажа и някога е била използвана като частен басейн от римския император Тиберий. Сега пещерата е отворена за посетители.
  6. Катедралата “Санта Мария” е красива църква, която датира от 12-и век. Тя се отличава със зашеметяваща архитектура и произведения на изкуството, включително няколко фрески.
  7. Пиаца Фонтана е красив площад в сърцето на Сперлонга, който е заобиколен от исторически сгради и на който има красив фонтан.

Хотели в Сперлонга

Времето в Сперлонга