Сироло, Централна Италия

Сироло е град в провинция Анкона, регион Марке, Италия. Към 28 февруари 2009 г. населението ѝ е 3747 жители, а площта ѝ е 16,68 кв. км.

Градът е разположен близо до Монте Конеро и през Средновековието е бил замък, който е принадлежал на фамилията Конти Кортези. Градът е популярна туристическа дестинация, особено през лятото, и от 1994 г. насам непрекъснато получава един от единадесетте сини флага в област Марке (това е награда, която се дава на плажове и марини, които отговарят на стриктни стандарти за опазване на околната среда).

Сироло също така има и добре изглеждаж средновековен градски център с един малък площад с изглед към морето и към планината Конеро. Като туристическа дестинация Сироло има много ресторанти и барове.

Също така от централния площад на разстояния 10 минути пеша има няколко плажа:

 • Плажът Spiaggia Urbani се намира точно над центъра и предлага удобства като шезлонги, чадъри и каяци под наем, барове и ресторанти.
 • Плажът Spiaggia San Michele се намира непосредствено до Urbani и макар да предлага същите удобства, има по-див вид.
 • Spiaggia delle Due Sorelle е плаж с бели кръгли камъчета, които се виждат през кристално чистата вода. Името на този плаж, което означава “две сестри”, се дължи на издигащите се от водата морски комини близнаци.

Какво да Правим и Видим в Сироло?

 1. Посетете някой (или всичките) от местните плажове – Spiaggia Urbani, Spiaggia San Michele и Spiaggia dei Sassi Neri.
 2. Разгледайте парка Конеро – паркът е защитена зона, известна с пресечената си брегова линия, красивите си гледки и живописните туристическите маршрути.
 3. Посетете центъра на града – историческият център на град Сироло има много тесни улички, малки магазинчета и местни ресторантим които си струва да се видят.
 4. Разходете се по протежение на носа Конеро за едни от най-хубавите гледки към адриатическото крайбрежие. Мястото съще е чудесно място за спокойна и/или романтична разходка.
 5. Посетете църквата “Свети Никола” – църквата датира от 11 век и в нея има красиви фрески и крипта.
 6. Направете си разходка с лодка – в Сироло се предлагат много обиколки с лодка, които ви отвеждат по крайбрежието и до близките острови.
 7. Опитайте местните морски дарове – Сироло е известен с вкусните си ястия от морски дарове, които се приготвят от пресни риби, уловени всеки ден.
 8. Посетете Торе дел Поджо – кулата е историческа забележителност, от която се открива красива гледка към крайбрежието и града.
 9. Дегустация на вино – Сироло се намира в региона Марке, който е известен с отличните си вина. В района има много винарни, които предлагат дегустации на вино.
 10. Посетете местен фестивал: В Сироло се провеждат няколко фестивала през годината, включително Sagra della Vongola (Фестивал на мидите) и Festa di San Nicola (Фестивал на Свети Никола). Тези фестивали са чудесен начин да се запознаете с местната култура и традиции.

Хотели в Сироло

Времето в Сироло