Сиена, Централна Италия

Сиена е град в Тоскана, Италия и столица на провинция Сиена.

Историческият център на Сиена е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство. Градът е една от най-посещаваните туристически атракции в страната, като през 2008 г. е посетен от над 163 000 чуждестранни туристи. Сиена е известна със своята кухня, изкуство, музеи, средновековен градски пейзаж и Палио – конно състезание, което се провежда два пъти годишно.

Сиена е разположена в централната част на Тоскана, в средата на обширен хълмист пейзаж между долината на река Арбия (на юг), долината на Мерсе (на югозапад), долината на Елза (на север), хълмовете Кианти (на североизток), Монтаньола Сенезе (на запад) и Крета Сенезе (на югоизток). Градът е разположен на 322 м надморска височина.

Какво да Видим в Сиена?

  1. Пиаца дел Кампо е голям площад, известен с формата си на раковина. На него се провежда и конното състезание Палио.
  2. Катедралата на Сиена е готическа катедрала, посветена на Дева Мария. Тя се смята за една от най-впечатляващите религиозни сгради в Италия. Фасадата ѝ е украсена със сложни дърворезби и скулптури, а интериорът е украсен с фрески и мраморни подове.
  3. Торе дел Манджа е кула от XIV в., която се намира на площад Кампо и има страхотна панорамна гледка към Сиена и околността.
  4. Palazzo Pubblico – в тази историческа сграда се помещават кметството на Сиена и Гражданският музей, в който се съхраняват важни произведения на изкуството и артефакти от историята на града.
  5. Базиликата Сан Доменико, в която се съхраняват мощите на Света Екатерина Сиенска, една от покровителките на Италия. Самата църква също е доста впечатляваща, със смесица от готическа и ренесансова архитектура.
  6. Национална пинакотека е музей, в който се съхранява огромна колекция от сиенско изкуство от XIII до XVI век, включваща творби на известни художници като Симоне Мартини, Дучо ди Буонинсеня и Амброджо Лоренцети.
  7. Orto Botanico di Siena е ботаническа градина в сърцето на Сиена. В нея има голямо разнообразие от растения и дървета от цял свят.
  8. Музей на операта Метрополитана (Museo dell’Opera Metropolitana) е музей в който има богати колекция от скулптури, картини и декоративни изкуства.
  9. Санта Мария дела Скала: Този бивш болничен комплекс е превърнат в музей и културен център. Той съдържа огромна колекция от произведения на изкуството и артефакти от историята на Сиена, включително фрески, скулптури и гоблени.
  10. Фонтебранда е фонтан, който се намира близо до Порта Романа и е един от най-старите и известни фонтани в Сиена. Той е споменат и в “Ад” на Данте като един от фонтаните на града.

Хотели в Сиена

Времето в Сиена