Сенигалия, Централна Италия

Сенигалия е пристанищен град на адриатическото крайбрежие на Италия. Намира се в провинция Анкона в регион Марче и е разположен на около 30 км северозападно от столицата на провинцията Анкона. Малкото пристанище на Сенигалия е разположено в устието на река Миза. То е една от крайните точки на линията Маса-Сенигалия, една от най-важните разделителни линии (изоглоси) в класификацията на романските езици.

Какво да Видим в Сенигалия?

 1. Кадифеният плаж (Spiaggia di Velluto) – дълъг, широк и пясъчен плаж, идеален за плуване или пък само печене.
 2. Старият град (Centro Storico) – Разходете се из живописните улички на историческия център и се насладете на средновековната и ренесансовата архитектура.
 3. Рока Ровереска (Rocca Roveresca) – Средновековна крепост, в която сега се помещава музей с експонати за историята, изкуството и културата на Сенигалия.
 4. Foro Annonario – красив покрит пазар от XIX в., на който се продават пресни морски дарове, плодове, зеленчуци и други местни продукти.
 5. Palazzo del Duca (Дворецът на дуката) – неокласически дворец, построен в началото на XIX в., който сега е общинска сграда.
 6. Пиаца Рома (Piazza Roma) – Главният площад на Сенигалия, заобиколен от елегантни сгради, на който се провежда седмичен пазар и няколко събития през годината.
 7. Природен резерват “Устие на река Миса” – Защитена зона, където река Миса се влива в морето, с разнообразна флора и фауна.
 8. Портичи Ерколани (Portici Ercolani) – Поредица от аркади, датиращи от XVIII в., в които сега се помещават магазини, кафенета и ресторанти.
 9. Ротонда а Маре – Кръгъл кей, построен през 30-те години на миналия век, от който се открива зашеметяваща гледка към морето и града.
 10. Театро Ла Фениче (Teatro La Fenice) – театър, в който се провеждат разнообразни културни събития – от концерти до пиеси и танцови представления.
 11. Chiesa della Croce – църква в късен ренесансов стил, с интериор в бариков стил.

Хотели в Сенигалия

Времето в Сенигалия