Портоферайо, Централна Италия

Портоферайо е град в провинция Ливорно, на ръба на едноименното пристанище на остров Елба. Той е най-големият град на острова. Заради релефа му много от сградите му са разположени по склоновете на малък хълм, граничещ от три страни с морето.

Основан е от Козимо I Медичи, велик херцог на Тоскана, през 1548 г. с името Космополи (“Градът на Козимо”), за да спре настъплението на испанската цитадела в Порто Адзуро. Той имал три крепости (Forte Stella, Forte Falcone и Forte Inglese) и масивна линия от стени, които се виждат и днес.

Името еволюира от Ferraia с етруски, Fabricia с римляни и Ferraio с Велико херцогство Тоскана.

Градът остава присъединен към Великото херцогство Тоскана до края на XVIII в., когато поради стратегическото си положение е оспорван от Франция, Великобритания и Австрия. Британски гарнизон устоява на обсадата на Порто Феражо през 1801 г., но с договора от Амиен от 1802 г. градът е предаден на Франция.

През 1814 г. той е предаден на Наполеон Бонапарт като седалище на първото му изгнание. През XIX в. градът се разраства бързо поради изграждането на инфраструктури и експлоатацията на нови железници в Рио Марина.

Тогава Портоферайо се превръща в основно пристанище за превоз на руда към континента, откъдето идва и сегашното му име, което на италиански означава “Желязно пристанище”.

След края на Наполеоновата епоха Портоферайо се връща в Тоскана и през 1860 г. става част от Кралство Италия. Тук разбойникът Кармине Кроко е затворен до смъртта си заради революцията си срещу управлението на Виктор Емануил II и анархиста Джовани Пасананте, който се опитва да убие крал Умберто I.

По време на Втората световна война Портоферайо става сцена на сражение, когато Елба е окупирана от германските войски. В края на юни 1944 г. съюзнически сили, съставени предимно от войски на Свободна Франция, освобождават острова в битка, продължила два дни. Портоферайо е превзет от френските войски на 18 юни, но е повреден от боевете и бомбардировките, предшестващи инвазията.

Икономиката на Портоферайо страда от края на минната дейност от 70-те години на ХХ в., но през следващите десетилетия той придобива статут на международно известна морска дестинация.

Какво да Видим в Портоферайо

1. Наполеоновата вила Деи Мулини: Построена през 1808 г. от Наполеон Бонапарт, тази забележителна вила трябва да се види при посещение на Портоферайо. Нейната неокласическа архитектура и красиви градини я превръщат в ярък пример за влиянието на императора върху острова.

2. Acquario di Elba: Аквариумът е идеално място за семейна разходка с децата. Децата могат да се запознаят с местния морски живот, включително морски костенурки, морски звезди и водни кончета.

3. Форте Фалконе: Този военен форт от 16-ти век е популярна атракция заради впечатляващата си архитектура и гледката към пристанището.

4. Spiaggia di Biodola: Този зашеметяващ плаж е идеален за любителите на слънчевите бани, които искат да се потопят в кристално чистите води.

5. Palazzina dei Mulini: Дворецът е построен като резиденция за сестра му Елиза: Още една от сградите на Наполеон. Той е чудесно място да се полюбувате на архитектурата и да се насладите на гледката към пристанището.

6. Giardino della Linguella: Тази ботаническа градина е дом на различни редки и екзотични растения, което я прави идеалното място за спокойна разходка.

7. La Riserva Naturale di Cerboli: Този природен резерват е чудесно място за любителите на природата. Той е дом на разнообразни диви животни, включително диви прасета, елени и лисици.

8. Chiesa della Madonna della Grazia: Тази църква е зашеметяващ пример за ренесансова архитектура, с красиви фрески и произведения на изкуството.

9. Археологически музей на остров Елба: В този музей се съхраняват богати археологически находки от острова, включително керамика от бронзовата епоха и етруски артефакти.

10. Forte Focardo: Тази крепост от 17-ти век е чудесно място, където посетителите могат да се запознаят с историята на острова и да се полюбуват на гледката към пристанището.

Хотели в Портоферайо

Какво е Времето в Портоферайо