Пиза, Централна Италия

Пиза е град и община в Тоскана, Централна Италия, разположен по протежение на река Арно, точно преди вливането ѝ в Лигурско море. Той е столица на провинция Пиза. Въпреки че Пиза е известна в цял свят с наклонената си кула (камбанарията на градската катедрала), градът с над 91 104 жители (около 200 000 с метрополията) има повече от 20 други исторически църкви, няколко средновековни двореца и няколко моста над река Арно.

В града се намира и Университетът в Пиза, чиято история датира от XII в., а също така и университетът Scuola Normale Superiore di Pisa, основана от Наполеон през 1810 г., и неговият клон – Училището за висше образование “Сант’Анна”.

Макар че камбанарията на катедралата, известна като “наклонената кула на Пиза”, е най-известният обект в града, тя е едно от многото произведения на изкуството и архитектурата на градския площад Пиаца дел Дуомо, известен от XX в. и като Пиаца дей Мираколи (Площад на чудесата).

На Пиаца дел Дуомо се намират също така Дуомо (Катедралата), Баптистерията и Кампо Санто (гробище). Средновековният комплекс включва гореспоменатите четири свещени сгради, болницата и няколко двореца.

Целият комплекс се поддържа от Opera (fabrica ecclesiae) della Primaziale Pisana, стара фондация с нестопанска цел, която от построяването на катедралата (1063 г.) работи по поддръжката на свещените сгради. Районът е ограден от средновековни стени, поддържани от общинската администрация.

Други забележителности включват:

 • Площадът на рицарите (Piazza dei Cavalieri), където може да се види Палацо дела Карована с впечатляващата си фасада, проектирана от Джорджо Вазари. Разположен на площада
 • Санто Стефано дей Кавалиери (Santo Stefano dei Cavalieri), църква, разположена на Пиаца дей Кавалиери (Piazza dei Cavalieri), също проектирана от Вазари. Първоначално е имала един кораб; през XVII в. са добавени още два. В нея се намират бюст от Донатело и картини от Вазари, Якопо Лигоци, Алесандро Феи и Понтормо. В нея се съхраняват и трофеи от многобройните морски битки между кавалерите (рицарите на Свети Стефан) и турците през XVI-XVIII в., включително турският боен трибагреник, издигнат от флагманския кораб на Али Паша в битката при Лепанто през 1571 г.
 • Свети Сикст. Тази малка църква, осветена през 1133 г., също се намира в близост до Пиаца дей Кавалиери. В нея са се извършвали най-важните нотариални актове на града, като в нея се е помещавал и Съветът на старейшините. Днес тя е една от най-добре запазените ранноромански сгради в града.
 • Св. Франциск. Франциск може би е проектирана от Джовани ди Симоне, построена след 1276 г. Църквата е построена през 1276 г. През 1343 г. са добавени нови параклиси и църквата е издигната. Тя е еднокорабна и има забележителна камбанария, както и манастир от XV век. В нея се съхраняват творби на Якопо да Емполи, Тадео Гади и Санти ди Тито. В параклиса Джерардеска са погребани Уголино дела Джерардеска и неговите синове.
 • Сан (Свети) Фредиано. Тази църква, построена към 1061 г., има базиликален интериор с три олтара, с разпятие от XII в. По време на реставрация са добавени картини от XVI в., сред които творби на Вентура Салимбени, Доменико Пасиняно, Аурелио Ломи и Рутилио Манети.
 • Сан (Свети) Никола. Тази средновековна църква, построена към 1097 г., е разширена между 1297 и 1313 г. от августинците, вероятно по проект на Джовани Пизано. Осмоъгълната камбанария е от втората половина на XIII в. Сред картините са Мадоната с детето на Франческо Траини (XIV в.) и Свети Николай, който спасява Пиза от чума (XV в.). Забележителни са и дървените скулптури на Джовани и Нино Пизано, както и Благовещение на Франческо ди Валдамбрино.
 • Санта Мария делла Спина. Малката бяла мраморна църква покрай река Арно, приписвана на Лупо ди Франческо (1230 г.), е друга отлична готическа сграда.
 • Сан Паоло а Рипа д’Арно. Църквата е основана около 952 г. и е разширена в средата на XII в. по подобие на катедралата. Към нея е пристроен романският параклис “Света Агата” с необичаен пирамидален купол или връх.
 • Borgo Stretto. В този средновековен борго или квартал се намират аркадите за разходка и Лунгарно – алеите покрай река Арно. В него се намира готическо-романската църква Сан Микеле ин Борго (990 г.). В града има поне още две наклонени кули – едната в южния край на централната улица “Санта Мария”, а другата – по средата на крайбрежната алея “Пиаж”.
 • Дворецът на Медичите. Дворецът някога е бил притежание на фамилията Аппиано, която управлява Пиза през 1392-1398 г. През 1400 г. Медичите го придобиват и тук пребивава Лоренцо Медичи.
 • Orto botanico di Pisa. Ботаническата градина на университета в Пиза е най-старата университетска ботаническа градина в Европа.
 • Palazzo Reale. (“Кралският дворец”), принадлежал някога на патрицианското семейство Каетани. Тук Галилео Галилей е показал на великия херцог на Тоскана планетите, които е открил с телескопа си. Сградата е издигната през 1559 г. от Бачо Бандинели за Козимо I Медичи, а по-късно е разширена, включвайки и други дворци. Сега дворецът е музей.
 • Palazzo Gambacorti. Този дворец е готическа сграда от XIV в., а сега в него се помещават офисите на общината. В интериора са показани фрески, които се хвалят с морските победи на Пиза.
 • Палацо Агостини. Дворецът е готическа сграда, известна още като Palazzo dell’Ussero, с фасада от XV в. и с останки от древните градски стени, датиращи отпреди 1155 г. Името на сградата идва от кафенетата на Caffe dell’Ussero, историческо място за срещи, основано на 1 септември 1775 г.
 • Стенопис Tuttomondo. Модерен стенопис, последната публична творба на Кийт Харинг, на задната стена на манастира на църквата Сант’Антонио, нарисуван през юни 1989 г.
 • Museo dell’Opera del Duomo (Музей на операта в Дуомо): излага, наред с другото, оригиналните скулптури на Никола Пизано и Джовани Пизано и съкровищата на катедралата.
 • Museo delle Sinopie: показва синопиите от camposanto, монументалното гробище. Това са подложки от червена охра за фрески, направени с червеникав, зеленикав или кафеникав земен цвят с вода.
 • Museo Nazionale di San Matteo (Национален музей на Сан Матео): излага скулптури и картини от XII-XV в., сред които шедьоври на Джовани и Андреа Пизано, майстора от Сан Мартино, Симоне Мартини, Нино Пизано и Масачо.
 • Museo Nazionale di Palazzo Reale (Национален музей на Палацо Реале): излага вещи на семействата, живели в двореца: картини, статуи, оръжия и др.
 • Museo Nazionale degli Strumenti per il Calcolo: излага колекция от инструменти, използвани в науката, между които пневматична машина на Van Musschenbroek и компас, вероятно принадлежали на Галилео Галилей.
 • Museo di storia naturale dell’Università di Pisa (Природонаучен музей на Университета в Пиза), разположен в Certosa di Calci, извън града. В него се съхранява една от най-големите колекции от скелети на китоподобни в Европа.
 • Палацо Блу (Palazzo Blu): център за временни изложби и културни дейности, разположен в Лунгарно, в сърцето на стария град, Палацо е лесно разпознаваем, защото е единствената синя сграда.
 • Cantiere delle Navi di Pisa – археологическата зона на древните кораби в Пиза: Музей с площ от 10 650 кв. м – 3500 археологически разкопки, 1700 лаборатории и един реставрационен център, които посетителите могат да посетят с екскурзоводска беседа.

Хотели в Пиза

Какво е Времето в Пиза