Перуджа, Централна Италия

Перуджа е столица както на региона Умбрия в Централна Италия, пресичан от река Тибър, така и на провинция Перуджа. Градът е разположен на около 164 км северно от Рим и на 148 км югоизточно от Флоренция. Обхваща висок хълм и част от долините наоколо. Регионът Умбрия граничи с Тоскана, Лацио и Марке.

Историята на Перуджа датира от етруския период като по това време Перуджа е бил един от основните етруски градове.

Градът е известен и като градът на университетите, защото в него се намират Университетът на Перуджа, основан през 1308 г. (около 34 000 студенти), Университетът за чужденци (5000 студенти), както и някои по-малки висши училища, като Академията за изящни изкуства “Пиетро Ванучи” (на италиански: Accademia di Belle Arti “Pietro Vannucci”), Институтът за езиково посредничество към Университета на Перуджа за преводачи, Музикалната консерватория на Перуджа, основана през 1788 г., и няколко други институти.

Перуджа е и известен културен и артистичен център на Италия. Градът е домакин на множество ежегодни фестивали и събития, например на фестивала “Евро шоколад” (октомври), на джаз фестивала “Умбрия” (юли) и на Международния фестивал на журналистиката (през април), и е свързан с множество забележителни личности в областта на изкуството.

Живописецът Пиетро Ванучи, наричан Перуджино, е роден в Сита дела Пиеве, близо до Перуджа. Той украсява местната Sala del Cambio с поредица от фрески; осем от картините му могат да се видят и в Националната галерия на Умбрия.

Перуджино е учител на Рафаел, великия ренесансов художник, който създава пет картини в Перуджа (днес вече не се намират в града) и една фреска. Друг известен художник, който е живял в Перуджа е Пинтурикио, е Галеацо Алеси е най-известният архитект от Перуджа.

Символът на града е грифонът, който може да се види под формата на плочи и статуи на сгради из града. Той е символ и на местния футболен клуб A.C. Perugia, който в миналото е играл в Серия А.

Какво да Видим в Перуджа

  1. Piazza IV Novembre: Този централен площад е сърцето на Перуджа и на него се намират няколко важни забележителности, сред които Палацо дей Приори, Фонтана Маджоре и катедралата Сан Лоренцо.
  2. Палацо дей Приори: Един от най-старите обществени дворци в Италия, Палацо дей Приори помещава няколко важни институции, сред които кметството, Националната галерия на Умбрия и Collegio del Cambio.
  3. Galleria Nazionale dell’Umbria: В този музей се съхранява огромна колекция от произведения на изкуството и артефакти от региона Умбрия, включително творби на известни художници като Пиеро дела Франческа, Перуджино и Пинтурикио.
  4. Рока Паолина: Тази внушителна крепост е построена от папа Павел III през 16-ти век и в продължение на векове служи като символ на папската власт. Днес в нея се провеждат няколко изложби и събития през цялата година.
  5. Етруска арка: Тази древна арка датира от III в. пр.н.е. и е един от малкото останали примери за етруска архитектура в Перуджа.
  6. Оратория Сан Бернардино: Този малък параклис е украсен със сложни фрески и има зашеметяващ дървен таван. Посветен е на свети Бернардино, известен францискански проповедник.
  7. Фабрика за шоколад в Перуджина: Перуджина: Посетителите могат да направят обиколка на шоколадовата фабрика Перуджина, в която се произвеждат вкусни шоколадови бонбони от 1907 г. насам. Обиколката включва дегустация на характерните за компанията шоколадови бонбони Baci.
  8. Базиликата “Сан Пиетро”: Тази впечатляваща църква се отличава с красива фасада и зашеметяваща вътрешна украса. Разположена е на хълм с изглед към града и предлага зашеметяваща гледка към околността.
  9. Подземният град: Перуджа: Посетителите могат да разгледат древния подземен град под улиците на Перуджа. Тези тунели датират от етруските времена и са били използвани за съхранение, подслон и дори като таен път за бягство по време на война.
  10. Palazzo Sorbello: В този дворец от XVI в. се намира зашеметяваща колекция от произведения на изкуството и антики, включително картини на Караваджо, Гуидо Рени и Перуджино.

Хотели в Перуджа

Какво е Времето в Перуджа