Пезаро, Централна Италия

Пезаро е град в италианския регион Марке, столица на провинция Пезаро и Урбино, на Адриатическо море. Според преброяването от 2011 г. населението му е 95 011 души, което го прави вторият по население град в Марке след Анкона.

Пезаро е наречен “Град на велосипедистите” (Città della Bicicletta) от италианската екологична асоциация Legambiente като признание за обширната му мрежа от велосипедни алеи и насърчаването на колоезденето.

Известен е и като “Град на музиката”, тъй като е родно място на композитора Джоакино Росини. През 2015 г. италианското правителство подава молба Пезаро да бъде обявен за “творчески град” в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2017 г. Пезаро получава наградата “Европейски град на спорта” заедно с Аоста, Каляри и Виченца.

Местните индустрии включват риболов, производство на мебели и туризъм.

Какво да Видим в Пезаро

  1. Палацо Дукале – този дворец от XV в. е един от най-важните исторически и архитектурни паметници в Пезаро. В него се съхраняват важни произведения на изкуството, включително картини на Тинторето, Веронезе и Гуидо Рени.
  2. Museo Civico – Museo Civico е важен музей в Пезаро, в който се съхранява голяма колекция от исторически и културни артефакти, включително етруски и римски артефакти, керамика и древни монети.
  3. Плажът на Пезаро – Пезаро е известен с дългия си и красив плаж, който привлича посетители от цял свят. Той е чудесно място за почивка, плуване и слънчеви бани.
  4. Театро Росини – Театро Росини е красив театър от XIX в., построен в чест на известния италиански композитор Джоакино Росини. Той се смята за една от най-важните културни забележителности в Пезаро.
  5. Рока Костанца – Рока Костанца е средновековна крепост, която е построена през XV век. Тя е една от най-важните исторически забележителности в Пезаро и предлага зашеметяваща гледка към града и околността.
  6. Пиаца дел Пополо – Пиаца дел Пополо е главният площад в Пезаро и е заобиколен от красиви сгради и паметници. Той е чудесно място за почивка и наблюдение на хората.
  7. Chiesa di San Giovanni Battista – Chiesa di San Giovanni Battista е красива църква от XVII в., която се отличава със зашеметяващи фрески и красива барокова фасада.
  8. Вила Империале – Вила Империале е красива вила от XVI в., построена за херцозите на Урбино. Тя е чудесен пример за ренесансова архитектура и разполага с красиви градини и фонтани.
  9. Катедралата в Пезаро – Катедралата в Пезаро е красива катедрала от 17-ти век, която се отличава със зашеметяващи произведения на изкуството и красива барокова фасада. Тя е една от най-важните религиозни забележителности в Пезаро.
  10. Музей Оливериано – Музеят Оливериано е малък, но важен музей, в който се съхранява голяма колекция от природонаучни артефакти, включително вкаменелости, минерали и таксидермични образци.

Хотели в Пезаро

Какво е Времето в Пезаро