Остров Понца, Централна Италия

Понца и Гави са останки от калдерен ръб на угаснал вулкан с площ от 7,3 квадратни километра. Понза е с дължина приблизително 5,5 мили (8,9 км) и 1,5 мили (2,4 км) в най-широката си част. Островът е с форма на полумесец, с един голям плаж, наречен Spiaggia di Chiaia di Luna (Плажът на полумесеца), и няколко малки плажа и има предимно скалисто крайбрежие, изградено от каолин и туф. Островът има слоеве от каолинит и бентонит, които в миналото са били добивани.

Има много странни природни скални образувания, едно от които прилича на монах, друго – на гигантски чифт работни панталони, Spaccapurpo (Arco Naturale O Spaccapolpi), трето – на китка цветя, четвърто – на гъби, пето – на конник. В него се намират скалният замък Фантазия и няколко естествени моста и арки. В него се намират и т.нар. Faragliones или гигантски морски комини, направени от твърда скала. В този район има и няколко малки села, сред които са Комуна ди Понца, Санта Мария и Ле Форна. Понца често се бърка с близките острови като Иския и Капри, само че на Понца няма активен вулканизъм.

Град Понца е рибарско и лодкостоянно пристанище с няколко големи дока, които могат да приемат големи кораби. Най-голямата му индустрия е туризмът, следван от лодкостроенето, ремонта на лодки и риболова.

Четирите мини в северния край – най-красивата част на острова – са затворени през 1975 г. от Италианската агенция за опазване на околната среда, тъй като минната дейност унищожава дивата природа и флората, които са застрашени видове. В мините се добивал каолин и бентонит.

В Понза има двулентов път, който минава от север на юг, но по него могат да се движат само малки автомобили. Планираната за северната част на острова самолетна писта е отменена поради екологични съображения. Тъй като няма самолетна писта, вместо това островът е достъпен само от хидроплани.

Сред знаменитостите, които са почивали на Понца, са Кърк Дъглас, синът му Майкъл Дъглас, Антъни Куин, Бърт Ланкастър, Джина Лолобриджида, Елза Мартинели и София Лорен, Жак Кусто и синът му Филип Кусто, които снимат няколко документални филма в района.

На Понца е заснет филмът “Сатирикон” (1969 г.) на Федерико Фелини. Някои сцени във филма на Уес Андерсън “Животът под вода” са заснети на острова, но във филма Понца е наречен “Порт-о-Патоа”.

Телевизионният сериал на Rai Fiction “Un’altra Vita” (2014 г.) е сниман предимно в Понца. Много от сцените показват хълмистия пейзаж и пресечената брегова линия на острова.

Много от първоначалните жители на Понца вече са напуснали острова. На тяхно място постоянно идват други италианци от континента. Местната икономика е в упадък, отчасти поради строгите ограничения върху търговския риболов.

Какво да Видим в Остров Понца

  1. Плаж Чиая ди Луна: Този зашеметяващ плаж с форма на полумесец е една от най-популярните атракции в Понца. Той е заобиколен от високи скали и предлага спираща дъха гледка към морето.
  2. Плаж Кала Феола: Този уединен плаж се намира в западната част на острова и е известен с кристално чистите си води и спокойната си атмосфера.
  3. Faraglioni di Ponza: Тези величествени скални образувания се издигат от морето в непосредствена близост до бреговете на Понца. Те са популярно място за гмуркане с шнорхел и гмуркане.
  4. Гроте ди Пилато: Тази морска пещера се намира в източната част на острова и е известна с поразително сините си води и впечатляващите си скални образувания.
  5. Порто ди Понца: Това очарователно пристанище е основният център на дейност на острова. То е осеяно с цветни сгради и предлага редица ресторанти и магазини.
  6. Пиаца Карло Пизакане: Този централен площад е сърцето на социалната сцена на острова. Той е заобиколен от кафенета, барове и ресторанти и е популярно място за наблюдение на хора.
  7. Вила ди Аугусто: Тази древна римска вила се намира в източната част на острова и предлага интересен поглед към историята на острова.
  8. Пунта Инченсо: Този живописен изглед предлага панорамна гледка към морето и околния пейзаж. Тя е популярно място за туризъм и пикник.
  9. Ristorante Il Tramonto: Този ресторант се намира в западната част на острова и предлага зашеметяваща гледка към залеза. Известен е с вкусните си ястия от морски дарове.
  10. Spiaggia di Frontone: Този уединен плаж се намира в северната част на острова и е известен със спокойните си води и девствен пясък. Той е чудесно място за плуване и слънчеви бани.

Хотели на Остров Понца

Какво е Времето на Остров Понца