Орвието, Централна Италия

Орвието е град и община в провинция Терни, югозападна Умбрия, Италия, разположен на плоския връх на голям нос от вулканичен туф. Градът се издига драматично над почти вертикалните стени на туфовите скали, които са завършени от защитни стени, изградени от същия камък, наречен туфа.

Бялото вино от областта Орвието, на североизток от града, е високо ценено; отглеждат се и червени вина. Орвието е член на Cittaslow, движението за бавно хранене. В Орвието има много ресторанти. Едно от специалните ястия на Орвието е паста с трюфели. Италианската банка Cassa di Risparmio di Orvieto е базирана в града. Изделията от Орвието, калайдисани глинени съдове (майолика), първоначално са произведени в Орвието, където се произвеждат от XIII в. насам.

Какво да Видим в Орвието

  1. Катедралата на Орвието: Забележителностите на Орвието несъмнено са зашеметяващата готическа катедрала, която се смята за една от най-красивите в Италия. Сложната фасада, извисяващите се сводести тавани и богато украсените фрески правят тази катедрала задължителна за всеки посетител на града.
  2. Pozzo di San Patrizio: Този впечатляващ кладенец е проектиран през 16 век, за да осигури на града надежден източник на вода по време на обсада. Посетителите могат да се спуснат по двойно спираловидно стълбище до дъното на кладенеца, за да се насладят на уникална гледка към града.
  3. Подземие на Орвието: Под града се намира мрежа от тунели и пещери, издълбани в меката вулканична скала. Посетителите могат да изследват този подземен свят по време на обиколка с екскурзовод, за да научат повече за историята на Орвието и да видят някои от древните цистерни и други структури.
  4. Палацо дел Пополо: Този впечатляващ дворец е построен през XIII в. и служи като седалище на правителството на града. Днес в него се помещава музей с колекция от произведения на изкуството и артефакти от миналото на Орвието.
  5. Торе дел Моро: Тази средновековна кула предлага панорамна гледка към града и околността от терасата на покрива си. Посетителите могат да се изкачат до върха, за да се насладят на зашеметяващи гледки към покривите на Орвието и умбирийската провинция.
  6. Museo Emilio Greco: Този музей е посветен на творчеството на Емилио Греко, скулптор от 20-ти век, роден в Орвието. Колекцията включва някои от най-известните му творби, както и произведения на други художници.
  7. Кладенецът на Свети Патрик: Впечатляващият кладенец е чудо на ренесансовото инженерство, с две спираловидни стълби, които позволяват на посетителите да слизат и да се качват, без да се пресичат. Кладенецът е достатъчно дълбок, за да побере цяло футболно игрище, и е инженерно чудо.
  8. Етруски некропол: Орвието е построен върху етруско селище и посетителите могат да видят някои от древните погребения и гробници по околните хълмове. Некрополът предлага завладяващ поглед към живота и културата на тази древна цивилизация.
  9. Църквата Сан Дьовенале: Тази малка църква е една от най-старите в Орвието, датираща от XI век. Нейната семпла романска архитектура контрастира с величието на катедралата и другите готически сгради в града.
  10. Винен маршрут Орвието Класико: Околните хълмове са дом на някои от най-добрите лозя в Италия, а посетителите могат да изследват винения маршрут Orvieto Classico, за да опитат някои от най-добрите вина в региона. Живописният път превежда посетителите през лозя и маслинови горички, предлагайки вкус на умбрийската провинция.

Хотели в Орвието

Какво е Времето в Орвието