Нумана, Централна Италия

Нумана е живописен крайбрежен град, разположен в област Марке в Централна Италия. Историята на Нумана може да се проследи назад до древноримската епоха, когато е бил процъфтяващ пристанищен град, известен като “Humana”.

Името на града произлиза от латинската дума “Numen”, която означава “божествена сила”. През средновековния период Нумана се превръща във важен център за морска търговия и често е нападан от пирати поради стратегическото си местоположение на адриатическото крайбрежие.

През вековете Нумана претърпява няколко трансформации и играе важна роля в историята на региона. Градът е бил управляван от различни благороднически фамилии, като Малатеста и Сфорца, а също така е бил окупиран от чужди сили, като французите и австрийците.

Днес Нумана е популярна туристическа дестинация, която привлича посетителите с красивите си плажове, кристално чистите си води и очарователния си стар град. Градът е известен с колоритните си къщи, тесните улички и историческите си сгради, като църквата Санта Мария, която датира от XI век.

Други забележителни атракции са кулата Нумана, от която се открива панорамна гледка към Адриатическо море, и регионалният парк Конеро – защитена природна зона, в която живеят различни представители на флората и фауната.

Нумана е известна и с вкусната си кухня от морски дарове, която включва ястия като бродето (рибена супа) и пълнени миди. В града се намират няколко ресторанта и тратории, които предлагат традиционна маркска кухня и местни вина.

Какво да Видим в Нумана

  1. Spiaggia dei Frati: Този красив плаж е разположен в усамотен залив и се смята за един от най-добрите плажове в района. Той има кристално чисти води и мек златист пясък, което го прави идеално място за плуване и слънчеви бани.
  2. Регионален парк Конеро: Регионалният парк Конеро е защитена природна зона, която обхваща планината Конеро и околните хълмове, предлагащи спираща дъха гледка към Адриатическо море. Паркът е дом и на многобройни туристически пътеки и диви животни, което го прави чудесно място за изследване и наслаждаване на природата.
  3. Палацо Комунале: В тази историческа сграда се помещава кметството и е една от най-емблематичните забележителности в Нумана. Построена е през XIX в. и се отличава с красива неокласическа фасада и часовникова кула.
  4. Антиквариум Статале: Този музей е посветен на древната история на област Марке и съхранява колекция от археологически артефакти и вкаменелости. Той се намира в историческия център на Нумана и е чудесно място да научите повече за богатото културно наследство на града.
  5. Торе ди Гуардия: Тази средновековна кула е разположена на скалист нос и е построена през XV в. като наблюдателен пункт за защита на града от пирати и нашественици. От нея се открива зашеметяваща гледка към морето и околното крайбрежие.
  6. Chiesa di San Giovanni Battista: Тази красива църква се намира в сърцето на историческия център на Нумана и е построена през 17 век. Тя се отличава с фасада в бароков стил и зашеметяващ интериор с фрески и картини.
  7. Museo della Civiltà Contadina: Този музей е посветен на традиционния селски живот в региона Марке и включва експонати на земеделски инструменти, занаяти и обичаи. Той се намира в близкия град Сироло и е чудесно място да научите повече за местната култура.
  8. Spiaggia Urbani: Този красив плаж се намира близо до град Сироло и е известен с кристално чистите си води и драматичните си скали. Той е чудесно място за плуване, слънчеви бани и разходки.
  9. Пиаца дел Сантуарио: Този очарователен площад се намира в центъра на Нумана и разполага с красив фонтан и статуя на Дева Мария. Той е чудесно място за отдих и наслаждаване на местната атмосфера.
  10. Порто ди Нумана: Това живописно пристанище е разположено в центъра на града и е чудесно място за разходка и любуване на местните рибарски лодки. От него се открива и зашеметяваща гледка към морето и околните хълмове.

Хотели в Нумана

Какво е Времето в Нумана