Лука, Централна Италия

Лука е гра в Тоскана, Централна Италия, на река Серкио, в плодородна равнина близо до Лигурско море. Той е столица на провинция Лука. Известен е с запазените си градски стени от епохата на Ренесанса.

Стените, обграждащи стария град, остават непокътнати, дори когато градът се разширява и модернизира, което е необичайно за градовете в региона. Първоначално построени като отбранителен вал, след като стените губят военното си значение, те се превръщат в пешеходна алея – Passeggiata delle Mura Urbane, улица на върха на стените, свързваща бастионите.

Тя преминава през бастионите Санта Кроче, Сан Фредиано, Сан Мартино, Сан Пиетро/Батисти, Сан Салваторе, Ла Либерта/Кайроли, Сан Реголо, Сан Коломбано, Санта Мария, Сан Паолино/Каталани и Сан Донато; и през портите (Porte): Сан Донато, Санта Мария, Сан Джокопо, Елиза, Сан Пиетро и Сант’Анна. Всяка от четирите основни страни на структурата е облицована с дървесен вид, различен от останалите.

Ограденият град е заобиколен от Пиацале Бокерини, Виале Лацаро Папи, Виале Карло дел Прете, Пиацале Мартири дела Либерта, Виа Батони, Виале Агостино Марти, Виале Дж. Marconi (vide Guglielmo Marconi), Piazza Don A. Mei, Viale Pacini, Viale Giusti, Piazza Curtatone, Piazzale Ricasoli, Viale Ricasoli, Piazza Risorgimento (vide Risorgimento) и Viale Giosuè Carducci.

Градът включва няколко обществени площада, сред които най-значими са площад “Анфитеатро” (Piazza dell’Anfiteatro), където се е намирал древноримски амфитеатър, но също така и площад “Верди” (Piazzale Verdi), площад “Наполеоне” (Piazza Napoleone’) и площад “Сан Микеле” (Piazza San Michele).

Какво да Видим в Лука

  1. Историческите стени на Лука: Историческите стени на Лука датират от епохата на Ренесанса и все още са непокътнати. Посетителите могат да се разходят или да карат колело по върха на стените и да се насладят на зашеметяваща гледка към града.
  2. Площад Piazza dell’Anfiteatro: Този живописен площад с овална форма е построен на мястото на римски амфитеатър. Той е заобиколен от цветни сгради, кафенета и магазини.
  3. Torre Guinigi: Тази средновековна кула е известна с дърветата, които растат на върха ѝ. Посетителите могат да се изкачат на кулата и да се насладят на зашеметяваща гледка към града и околните хълмове.
  4. Катедралата “Свети Мартин”: В тази впечатляваща романска катедрала се намира Волто Санто – дървено разпятие, за което се твърди, че има лечебна сила.
  5. Палацо Пфанер: Дворецът от XVII в. има красиви градини, фонтани и бароково стълбище. Посетителите могат да разгледат и вътрешността на двореца, която е украсена със стенописи и старинни мебели.
  6. Museo Nazionale di Palazzo Mansi: В този музей се съхранява колекция от произведения на изкуството и обзавеждане от XVI-XVIII век. Посетителите могат да видят красиви гоблени, картини и керамика.
  7. Базиликата Сан Фредиано: Тази църква е известна с красивата си мозаечна фасада и зашеметяващия си интериор. В нея се помещават кръщелен купел от 12-и век и фреска на Тинторето.
  8. Пиаца Наполеоне: Този голям площад е построен от Наполеон и е заобиколен от впечатляващи сгради, включително Палацо Дукале.
  9. Orto Botanico di Lucca: Тази ботаническа градина е дом на голямо разнообразие от растения от цял свят. Посетителите могат да разгледат градината и да се насладят на спокойната атмосфера.
  10. Виа Филунго: Тази оживена улица е осеяна с магазини, кафенета и ресторанти. Посетителите могат да се насладят на пазаруването на сувенири и да опитат от местната кухня.

Хотели в Лука

Какво е Времето в Лука