Кастильоне дел Лаго, Централна Италия

Кастильоне дел Лаго се е развил на мястото, което някога е било остров – четвъртият остров на езерото Тразимено, в югозападната му част. През вековете, когато градът се разраства, плоската пролука между острова и брега се запълва с площади, къщи, църкви и други сгради.

Най-новите части на града се намират на известно разстояние от старите, така че Centro storico (историческият център) на Кастильоне дел Лаго е добре запазена средновековна местност, която сякаш се управлява от “закона на тройките”. В градските стени има три порти, а във вътрешността на града има три площада и три църкви.

Крепостта на лъва е построена от император Фридрих II. Замъкът с петоъгълна форма, е завършен през 1247 г. от монаха-архитект Елия от Кортона. Замъкът разполага с квадратни кули в четири от ъглите си и бастион с триъгълна форма или донжон, известен като Мастио, в другия. Замъкът е проектиран така, че да осигури на собствениците си стратегически контрол над цялото езеро Тразимено. Замъкът е издържал на редица обсади през следващите векове.

Палацо делла Корня, който служи за кметство, е построен от Асканио делла Корня в ренесансов стил по проект на архитект Виньола. Сега в него се помещават музей и галерия. Сградата е с дълъг, покрит коридор, който го свързва със замъка. На главния етаж са разположени фрески от епохата на късния Ренесанс, изрисувани от родения в Пескаро художник Джовани Антонио Пандолфи и флорентинския художник Салвио Савини.

През 1574 г. художникът Николо Чирчиняни, известен като “Ил Помаранчо”, добавя картини и други декорации в една от най-интересните стаи в двореца, така наречената стая на подвизите на владетеля Асканио дела Корня.

Друга сграда, която заслужава особено внимание, е изящно измазаната църква “Санта Мария Мадалена”, изпълнена по плана на гръцкия кръст. Църквата има неокласически пронаос, а вътре – пано, нарисувано през 1580 г. от Еузебио да Сан Джорджо.

Какво да Видим в Кастильоне дел Лаго

  1. Palazzo della Corgna: Този ренесансов дворец е построен през 16 век за фамилията Делла Корня, която управлява Кастильоне дел Лаго. Известен е с красивите си фрески и зашеметяващата гледка към езерото Тразимено.
  2. Рока дел Леоне: Тази крепост е построена през XIII в. и има отлична позиция над града и езерото. От нея се открива невероятна гледка към околността.
  3. Chiesa di Santa Maria Maddalena: Тази църква е построена през XII в. и има красива романска фасада. Вътре ще откриете фрески и други произведения на изкуството.
  4. Пиаца Грамши: Това е главният площад в Кастильоне дел Лаго и е чудесно място да седнете и да наблюдавате хората. Тук има и няколко ресторанта и кафенета.
  5. Езерото Тразимено: Градът е разположен на брега на това красиво езеро, което е четвъртото по големина в Италия. Можете да се разходите с лодка, да поплувате или просто да се отпуснете на брега.
  6. Забележителности от стените: Кастильоне дел Лаго има добре запазена средновековна стена с няколко порти и кули. Разходката покрай стените е чудесен начин да видите града и езерото от различна перспектива.
  7. Музеят на риболова: Музеят на риболова разказва историята на този важен отрасъл. Можете да видите инструменти и оборудване, използвани от рибарите през годините.
  8. Природосъобразен оазис La Valle: Този природен резерват се намира в непосредствена близост до Кастильоне дел Лаго и е чудесно място за пешеходен туризъм и наблюдение на птици. Тук можете да видите различни видове птици и други диви животни.
  9. Монтепулчано: Този град се намира на около 30 минути от Кастильоне дел Лаго и е известен със своето вино. Това е чудесно място за посещение, ако искате да дегустирате вино и да се насладите на красивата тосканска природа.
  10. Перуджа: Столицата на Умбрия се намира на около час път от Кастильоне дел Лаго и е известна с изкуството, историята и кухнята си. Заслужава си да си направите еднодневна екскурзия, ако разполагате с време.

Хотели в Кастильоне дел Лаго

Времето в Кастильоне дел Лаго