Камайоре, Централна Италия

Камайоре е най-голямата община във Версилия. Тя се простира от плажа в Лидо ди Камайоре до върховете на Апуанските Алпи, включително върховете Монте Прана, Матана и Габери, и преминава през високи и ниски хълмове.

В допълнение към крайбрежната алея на Лидо има и хълмове с малки посеви от лозя и маслини. Камайоре е богат на подпочвени води, които се добиват за лични нужди, включително за градини и оранжерии, както и се използват от някои съседни общини за попълване на местните резервоари.

През лятото на 2007 г. са усетени силни земетресения, които според някои експерти се дължат на прекомерното изпомпване на подпочвени води. По-рано, в средата на деветдесетте години, се образуват пропасти, които причиняват големи щети, включително срутване на някои къщи.

В цялата област се срещат малки реки, които се захранват от дренажни води от планините. Една от по-важните реки е Lombricese, която тече в подножието на планината Gabberi, стига до близките градчета Lombrici и се съединява с друга река – Lucese, която се спуска от едноименния проход, като пристига в долината през районите Nocchi Marignana (Camaiore) и долната част на Pieve di Camaiore до Camaiore. Оттук-нататък тя се съединява с Lombricese и образува река Camaiore до устието ѝ, което се нарича Fosso dell’Abate.

На цялата територия има много езера, които се захранват от различни източници. Крайбрежието на Лидо ди Камайоре се мие от Лигурско море, което се простира от Лигурия до нос Пиомбино, а не от Тиренско море, както мнозина погрешно смятат.

Какво да Видим в Камайоре

  1. Пиеве ди Камайоре: тази романска църква е най-старата в града и датира от VIII век. Известна е с красивата си фасада и камбанария, които са отличен пример за тосканска архитектура.
  2. Museo di Arte Sacra: Този музей се помещава в бившия манастир Сант’Агостино и представя колекция от свещено изкуство от периода на Средновековието и Ренесанса.
  3. Chiesa di San Michele: Тази църква е построена през XII в. и е известна с красивите си фрески и сложна украса.
  4. Вила Borbone delle Pianore: Тази зашеметяваща вила е построена през XVIII в. и е заобиколена от красиви градини и паркове. Тя е идеален пример за аристократичен живот в Тоскана.
  5. Parco della Versiliana: Този парк се намира в непосредствена близост до Камайоре и е идеално място за спокойна разходка или пикник. Известен е с красивите си градини, детски площадки и културни събития.
  6. Грота ал’Онда: Тази завладяваща пещерна система се намира недалеч от Камайоре и е изпълнена със сталактити, сталагмити и подземни езера.
  7. Via Francigena: Този древен поклоннически маршрут минава през Камайоре и е чудесен начин да опознаете красивата тосканска природа.
  8. Лидо ди Камайоре: Този красив плажен курорт е разположен на брега на морето само на няколко километра от Камайоре. Известен е с красивите си пясъчни плажове, чистата синя вода и оживения си нощен живот.
  9. Палацо Тори Масони: Този исторически дворец е построен през 16-ти век и сега е дом на кметството и музей на съвременното изкуство.
  10. Колоната: Това очарователно селце се намира в непосредствена близост до Камайоре и е известно с вкусните си сушени меса, особено с lardo di Colonnata, което се приготвя от свинска мас и билки.

Хотели в Камайоре

Какво е Времето в Камайоре