Джулианова е крайбрежен град в провинция Терамо, регион Абруцо, Италия. Комуната има и статут на град, поради което е известна и като Città di Giulianova.

Градът е разположен в северната част на област Абруцо, между реките Салинело и Тордино. Джулианова е разделена на Paese – историческият град, разположен на хълмовете, и lido – по-новaта част на града, разположена на брега на морето.

Туризмът играе важна роля в икономиката на града. Градът, заради своите плажове е лятно убежище за хора от големи градове като Рим и Милано, както и за немски и френски туристи.

Какво да Видим в Джулианова

  1. Плажът: Една от основните забележителности на Джулианова е дългият пясъчен плаж, който се простира на повече от 7 км. Той е идеалното място за почивка, плуване и слънчеви бани.
  2. Старият град на Джулианова: Историческият център на Джулианова е живописен район с тесни улички, причудливи площади и колоритни сгради. Това е чудесно място за проучване и потапяне в богатата история и култура на града.
  3. Катедралата “Сан Флавиано”: Тази красива катедрала датира от XIII в. и се отличава със смесица от романски и готически архитектурни стилове. Камбанарията на катедралата е една от най-високите в Италия и от нея се открива впечатляваща гледка към града и морето.
  4. Археологическият музей: Археологическият музей: Този музей се помещава в бивша църква и съдържа завладяваща колекция от артефакти от древната римска и предримска история на района. В музея има и раздел, посветен на традиционните за града занаяти, като керамика и дантела.
  5. Светилището на Мадона делло Спендоре: Тази зашеметяваща църква от 16-и век е разположена на хълм над града и предлага спираща дъха гледка към околността. Вътрешността на църквата е украсена с красиви фрески и произведения на изкуството.
  6. Дегустация на зехтин: В Джулианова и околностите му има няколко местни производители, които предлагат дегустации и обиколки на своите ферми и мелници.

Хотели в Джулианова

Какво е Времето в Джулианова