Витербо, Централна Италия

Витербо е град с население от 68 000 души (2017 г.) в Лацио, централен регион на Италия.

Като селище Витербо води началото си от етруските времена. Между около 1100 и 1300 г. той е един от най-важните градове в Европа. През XIII в. той има 50 замъка под свой контрол. Витербо е и мястото, където папите намирали убежище, когато трябвало да напуснат Рим, и в продължение на няколко десетилетия е бил седалище на папството.

Витербо е бил е арена на много битки между армии, опитващи се да завладеят Рим и папските войски. С преместването на папството в Орвието, а след това в Авиньон, значението на Витербо намалява. Намаляването на населението е “подпомогнато” и от Черната смърт (чума, засегнала Европа и Азия в средата на 1300 г.), която убива две трети от населението му, и от силно земетресение през 1349 г.

През XX в. градът губи от очарованието си заради ужасяващото градоустройство от времето на фашизма, а след това и от съюзническите бомби. В наши дни населението му е приблизително същото като през XIII в. – около 60 000 души. Освен традициите му, Витербо сега е известен и с това, че там се съхраняват златните резерви на Италия.

Как да Стигнете до Витербо?

С влак

Основните железопътни гари са Porta Fiorentina (Порта Фиорентина) и Porta Romana (Порта Романа). До Порта Романа, можете да стигнете с влак от Roma Termini (гара Термини в Рим), Roma Tiburtina или Roma Ostiense за около час и половина – два часа. Друг начин е да хванете по-бърз влак от Roma Saxa Rubra или Roma Ostiense.

С автомобил

За да стигнете до Витербо с кола, от Рим поемете по околовръстния път GRA до изхода Cassia bis и стойте на него, докато стигнете до Витербо. Алтернативен, но по-дълъг маршрут, е да поемете по магистрала А1 (от Рим следвайте знаците за Фирензе и излезте на Орте. След това поемете по път S204 към Витербо (около 3 евро пътни такси от Рим). Знайте, че не е много удобно да се шофира в историческия център на града, тъй като всички улици са доста тесни и еднопосочни. Затова е по-добре да паркирате колата си извън центъра на града.

С автобус

От автогарата на Roma Saxa Rubra вземете автобус на COTRAL (държавната компания за извънградски транспорт в Лацио) до Витербо. От Porta Romana (на пет минути пеша от историческия център) също можете да хванете автобус до Riello (автогарата на Витербо). Пътуването отнема около 1½ часа. Цената на билета от Roma Saxa Rubra до Витербо е 4 евро, ако се купи предварително и 7 евро, ако се купи от автобуса.

Придвижване из Витербо

Историческият център е достатъчно малък, за да бъде посетен пеша.

За по-дълги разстояния можете да използвате местната автобусна мрежа, управлявана от Francigena, държавната транспортна компания във Витербо (обикновен 90-минутен билет за 0,70 евро; обикновен 90-минутен билет на борда за 1,50 евро; дневен билет за 1,55 евро). Билетите могат да бъдат намерени в тютюневите магазини и трябва да бъдат валидирани при качване в автобуса.

Какво да Видите във Витербо

 1. Катедралата във Витербо (Cattedrale di San Lorenzo). Катедралата датира от XII в., но фасадата е от XVI в., а кулата – от XIV в. В нея се намира гробницата на папа Йоан XXI. Папа Александър IV също е бил погребан там, но гробницата му по необясними причини е разрушена по време на ремонтите през XVI в. Според легендата катедралата е построена на мястото на етруски храм на Херкулес.
 2. Palazzo dei Papi. Това е била резиденцията на епископа, но е разширена за папите. Той е папска резиденция между 1257 г. и 1281 г. и е бил дом на шестима папи. В него се провежда първият папски конклав, когато на местните хора им писва от това, че кардиналите се бавят с избора на папа, и ги заключват, докато стигнат до решение. Тази практика продължава и до днес в Сикстинската капела във Ватикана.
 3. Църквата “Сан Франческо”. Построена през XIII в. в романско-готически стил, тази църква е напълно разрушена от бомбите през 1944 г. Тя е възстановена през 1953 г. В нея се намират мавзолеят на папа Адриан V, който умира във Витербо през 1276 г., и мавзолеят на папа Климент IV, който умира във Витербо през 1268 г. Там се намират и останките от гробницата на така наречения “папа-еднодневка”, кардинал Вицедомино Вицедомини, който е щял да стане Григорий XI, ако не е починал в нощта след избирането си.
 4. Палацо дей Приори. Първоначално той датира от 1263 г. Вътре има двор с градина и аркади от 1682 г. с елегантен бароков фонтан и красива гледка. Има някои интересни фрески.
 5. Църква “С. Мария Нуова”. Това е една от най-древните църкви във Витербо, построена през 1080 г. върху останките на храм. Отвън, вляво, има амвон върху колона, от който е проповядвал Свети Тома Аквински. В църквата има богат набор от витерболски фрески и картини от периода между XIV и XVI век. В апсидата на левия неф има ценен триптих от 1180 г., изрисуван върху кожа с образа на Христос.
 6. Rocca Albornoz, Piazza della Rocca, 21/b. Ту-Су 08:30-19:30 ч. Този замък е разрушен от бомбардировките през 1944 г. Строежът му отнема повече от век и е окончателно завършен през 1462 г. В Рока Алборноз се помещава национален археологически музей (Museo Nazionale) с постоянна експозиция, посветена на етруските и други култури. Входът за музея е 2 евро.
 7. Площад Комуна (Piazza Della Plebescità). Там се намира Правителственият дворец.

Извън центъра на Витербо

 1. Вила Ланте Villa Lante, Via Jacopo Barozzi, 71, località Bagnaia (на около 10 мин. с автобус от центъра на града; най-близката автобусна спирка до жп гарата е 1 v.le Trieste /N.Sauro-Gorizia; посока Orte Scalo – Staz.FS, ‘Soriano nel Cimino – Papacqua, Gallese Teverina FS – Staz.FS; слиза се на 2 v.le Fiume (Viterbo)), ☏ +39 0761 288008. Ноември-февруари: 08:30-16:30; март-октомври: м. октомври: вторник-юни 08:30-18:30; април-септември: вторник-юни 08:30-19:30;. Вила в стил маниер с градина в предградието Баняя. 5 евро

Какво да Правите във Витербо

 • Термални извори – Прочути още по римско време и цитирани от Данте в неговата “Божествена комедия”. Намират се в околностите на града, на открито са (може да ги посетите по всяко време на годината или денонощието) и разбира се са безплатни. Водата достига температура от 55°C, така че преживяването става още по-невероятно през мразовитите дни (и нощи). Най-известните от тях се наричат Буликаме (на 2 км от Витербо, на пътя, който води към Тоскана). От друга страна, има и някои извори, които функционират като спа центрове (Terme dei Papi и Pianeta Benessere).
 • Пазаруване – Любимо хоби на хората, които живеят във Витербо, е да пазаруват в един от многото магазини в историческия център (в него можете да намерите много оригинални италиански хранителни магазини и магазини за дрехи) или в най-модерния търговски център на града: Centro Commerciale Tuscia (близо до автогара Риело). Цените в него са типични за провинциален град в централната част на Италия (например, можете да си купите тениска за 5-7 евро, а магнитче за спомен – за 1-2 евро).

Ресторанти във Витербо

 • La Buca di San Faustino – чудесен семеен ресторант с вкусна храна! И наистина евтин. 10 евро за първо, и второ ястие с гарнитура.
 • Il Monastero, Via Fattungheri, 10 – огромни и вкусни пици за около 5 евро.
 • Tre Re на Piazza Del’Erbe предлага отлични пасти и други витербески ястия на цена 10-20 евро на човек.
 • Il Laberinto – чудесен по-евтин ресторант само на няколко крачки от Il Monastero.
 • Tredici Gradi, Piazza Don Mario Gargiuli, 11 & Piazza del Gesu’, 18, ☏ +39 0761-305596, vineria@tredicigradi.com. Ресторант, бар и винарна. Менюто се променя ежедневно, според сезона и настроението на готвача. Фантастична храна и невероятни антипасти, включващи регионални занаятчийски меса, сирена и други деликатеси. Просто невероятна храна и страхотно преживяване. В ресторанта се продават и много типични за региона лакомства, които можете да си вземете вкъщи, включително невероятна селекция от вина.
 • Японски ресторант Akira , Via Genova, 22. Японски ресторант, тип бюфет.

Заведения и Кафенета във Витербо

 • Caffe Cavour на улица Via Cavour предлага най-доброто капучино в града.

Хотели във Витербо

Евтини Хотели

 • Tuscia Hotel, Via Cairoli 41, ☏ +39 0761 344400, факс: +39 0761 345976, info@tusciahotel.com. В центъра на Витербо. Асансьор, бар, климатизиран салон, зала за закуска, безплатна интернет точка, градина на покрива с гледка, гараж. редактиране

Хотели в Средния Ценови Клас

 • Country Hotel Rinaldone, Strada Rinaldone, ☏ +39 0761352137. Стари селски сгради във ферма с площ 180 хектара, на 3 км от Витербо. Състои се от 20 стаи с бар-хладилник, телевизор и телефон, разположени в редица и с изглед към зелени площи. Също така тенис кортове, плувен басейн с площ 250 m², планински велосипеди, тенис на маса и др. Ресторантът е построен в най-древната част на сградата, датираща от 16 век.
 • Хотел Viterbo, Via San Camillo De Lellis, 6, ☏ +39 0761 270100, безплатно: +800 820 080. редактиране
 • Хотел Mini Palace, Via Santa Maria della Grotticella 2/b, ☏ +39 0761-309742, факс: ☏: +39 0761-344715, info@minipalacehotel.com. редактиране

Луксозни Хотели

Какво Друго да Видите около Витербо

Витербо е център на един наистина интересен район и има много места, които могат да бъдат разгледани с кола за ден. На югозапад се намира етруският град Тарквиния, на север – Орвието, а на юг не бива да се пропускат места като парка на чудовищата в Бомарцо и етруските/римските останки в Сутри.

Времето във Витербо

Като цяло климатът във Витербо, Италия, е средиземноморски с мека зима и горещо лято. Средната температура във Витербо варира от 11°C през януари до 28°C през август. Най-много валежи падат през месеците от ноември до февруари, а най-малко – през юли и август.

Времето във Витербо по месеци:

 • Януари: Максимална температура 10°C, минимална температура 2°C, средна стойност на валежите 85mm
 • Февруари: Максимална температура 12°C, минимална температура 3°C, средна стойност на валежите 69mm
 • Март: Максимална температура 15°C, минимална температура 5°C, средна стойност на валежите 75mm
 • Април: Максимална температура 19°C, минимална температура 8°C, средна стойност на валежите 69mm
 • Май: Максимална температура 24°C, минимална температура 12°C, средна стойност на валежите 59mm
 • Юни: Максимална температура 29°C, минимална температура 16°C, средни валежи 39mm
 • Юли: Максимална температура 32°C, минимална температура 19°C, средна стойност на валежите 23mm
 • Август: Максимална температура 32°C, минимална температура 19°C, средна стойност на валежите 33mm
 • Септември: Максимална температура 28°C, минимална температура 15°C, средни валежи 65mm
 • Октомври: Максимална температура 23°C, минимална температура 10°C, средна стойност на валежите 100mm
 • Ноември: Максимална температура 16°C, минимална температура 6°C, средна стойност на валежите 115mm
 • Декември: Максимална температура 11°C, минимална температура 3°C, средна стойност на валежите 98mm