Васто, Централна Италия

Васто е малък град на брега на морето, разположен на противоположната страна на Рим, и община на адриатическото крайбрежие на провинция Киети в южната част на Абруцо, Италия.

През Средновековието е наричан още Guastaymonis или Vasto d’Aimone, а също и Waste d’Aimone. По време на фашисткото управление е преименуван на Истонио, а през 1944 г. приема сегашното си име Васто.

Основните забележителности включват:

  • Катедралата на Васто (Cattedrale di San Giuseppe)
  • Църквата Санта Мария Маджоре [it], най-голямата и най-старата (спомената в документ още през 1195 г.) църква в града, с доста висока камбанария. Повредена от турците през 1566 г. и от пожар през 1645 г., тя е основно преструктурирана през 1735 г., при което придобива сегашния си вид. В нея се намира един от предполагаемите трънени венци на Исус (Sacra Spina).
  • Кастел Калдореско
  • Дворецът Д’Авалос (Palazzo D’Avalos) и Музеите на града (Musei Civici)
  • Под хълма, на който е разположен градът, се намира курортното градче Марина ди Васто, което има голям пясъчен плаж и няколко хотела.
  • По-нататък на север крайбрежието става скалисто и предлага интересни чакълести и каменни плажове и заливчета, както и типичните трабочи, типични дървени риболовни машини за южното крайбрежие на Абруцо. Сред природните зони, които също разполагат с редица пясъчни и каменисти плажове, се намира защитената природна зона Riserva Naturale di Punta Aderci, чиито плажове през 2014 г. са избрани за трети от 20-те най-добри плажа в Италия.

Хотели във Васто

Времето във Васто