Анкона, Централна Италия

Анкона е град и морско пристанище в регион Марке, Централна Италия, с население от около 101 997 души към 2015 г. Анкона е столица на провинция Анкона и на региона. Градът е разположен на 280 км североизточно от Рим, на Адриатическо море, между склоновете на двата края на носа Монте Конеро – Монте Астаньо и Монте Гуаско.

Анкона е едно от основните пристанища на Адриатическо море, особено за пътнически превози, и е основен икономически и демографски център на региона.

Катедралата в Анкона, посветена на Юда Кириак, е осветена в началото на XI в. и завършена през 1189 г. Някои автори предполагат, че първоначалната църква е била под формата на базилика и е принадлежала към VII в. През 1234 г. е завършена ранна реставрация. Представлява изящна романска сграда от сив камък, изградена под формата на гръцки кръст, и други елементи на византийското изкуство. Има додекагонален купол над центъра, леко променен от Маргаритон д’Арецо през 1270 г.

Фасадата има готически портал, приписван на Джорджо да Комо (1228 г.), който е трябвало да има странична арка от всяка страна. Интериорът, който има крипта под всеки трансепт, в основната си част запазва първоначалния си характер. В него има десет колони, които се приписват на храма на Венера. Църквата е реставрирана през 80-те години на ХХ век.

Арката на Траян е мраморна структура с височина 18 метра, но широка само 3 метра, която стои на висока платформа, до която се стига по широки стъпала, и е един от най-добрите запазените римски паметници. Построена е през 114/115 г. като вход към моста на върха на пристанищната стена и е наречена в чест на Траян, императора, който е създал пристанището. Повечето от оригиналните му бронзови орнаменти са изчезнали.

Арката е фланкирана от двойки рифеловани коринтски колони върху пиедестали. На фронтона има надписи. Форматът е като на арката на Тит в Рим, но е по-висок, така че бронзовите фигури, които я увенчават, на Траян, съпругата му Плотина и сестра му Марциана, да бъдат ориентир за корабите, приближаващи най-голямото адриатическо пристанище на Рим.

Какво да Видим в Анкона

  1. Арката на Траян: Тази впечатляваща римска арка е основна забележителност на Анкона и е построена в чест на император Траян през II век от н.е. Тя е една от най-добре запазените римски структури в града.
  2. Катедралата на Анкона: Тази зашеметяваща катедрала от 11-и век се намира в сърцето на Анкона и се отличава с красиви фрески и сложна украса. В нея се съхраняват и мощите на Свети Юда Тадей.
  3. Пиаца дел Плебисчито: Този оживен площад е център на социалния и културния живот на Анкона. Той е заобиколен от исторически сгради и разполага с красив фонтан.
  4. Моле Ванвителиана: Тази уникална сграда с петоъгълна форма първоначално е построена като военна крепост през 18 век, но сега служи като място за културни събития и изложби.
  5. Национален археологически музей на Марке (Museo Archeologico Nazionale delle Marche): Този музей представя историята и археологията на регион Марке, като се фокусира върху древната цивилизация на Пиценум.
  6. Parco del Conero: Този красив природен резерват предлага зашеметяваща гледка към Адриатическо море и разполага с туристически пътеки, плажове и разнообразна флора и фауна.
  7. Lazzaretto di Ancona: Тази историческа карантинна станция е построена през 18 век, за да предотврати разпространението на инфекциозни болести. Сега тя служи като културен център и музей.
  8. Chiesa del Santissimo Sacramento: Тази красива барокова църква се намира в сърцето на Анкона и се отличава с богато украсена украса и красиви фрески.
  9. Teatro delle Muse: Този исторически театър датира от 18-ти век и е красив пример за италианска неокласическа архитектура. Той се използва и днес и в него се провеждат различни културни събития.
  10. Chiesa di Santa Maria della Piazza: Тази историческа църква датира от XI век и се отличава с красива романска фасада и зашеметяваща вътрешна украса.

Хотели в Анкона

Времето в Анкона